•  

De basis van je medicinale cannabis kweek

Als je als patiënt besloten hebt je eigen cannabisplanten (Max 5 volgens gedoogbeleid) te kweken, omdat de cannabis die wordt aangeboden in de apotheek niet voldoende werkt, de kosten te hoog zijn omdat je het zelf moet betalen (geen vergoeding zorgverzekeraar) of omdat er onvoldoende kwaliteitsproducten zijn in de coffeeshops (geen etiket, wet camulet), ga je een keuze maken welke soort voor jou het beste zal werken. Zorg ook dat je een gebruikersverklaring medicinale thuiskweek in je bezit hebt, ondertekend door je zorgverlener met BIG registratie. Laat je daarna inschrijven bij PGMCG, dan krijg je hiervoor een patiëntenpas.

Om je eigen kweek met succes te laten verlopen zijn een paar regels:

Zorg voor voldoende licht in de groei en bloeiperiode.

  • Ontkiem – stekperiode 18 tot 22 uur licht
  • Groei 18 uur licht – 6 uur donker
  • Bloei 12 uur licht – 12 uur donker

Zorg voor een goede luchttoevoer en ventilatie.

  • Buiten afhankelijk van het weer
  • Binnen regel je met je apparatuur

Zorg voor de juiste temperatuur

  • ontkiemen en stekken rond de 20 graden
  • groeien tussen de 22 en 27 graden
  • bloeien tussen de 25 en 29 graden

Zorg voor genoeg water.

  • ontkiemen zaad, aarde vochtig houden
  • groeiperiode niet te nat voor de ontwikkeling van de wortels
  • bloeiperiode afhankelijk van de periode (in het begin meer, eind minder)

Zorg voor een goede luchtvochtigheid.

  • Luchtvochtigheid ontkiemen tussen de 70 en 80%
  • Luchtvochtigheid groeiperiode ongeveer 70%
  • Luchtvochtigheid bloeiperiode afbouwen tot 45%

Zorg voor een organisch/biologisch medium

  • Zorg voor een luchtig medium
  • Biologische/organische plantenvoeding toevoegen
  • Ook de waterhuishouding is van groot belang

Om een soort cannabis te vinden wat bij je past, speelt het volgende een grote rol:


Ten eerste: Ga je binnen of buiten kweken?


Als je binnen kweekt kan je alles zo inrichten om optimale kweekomstandigheden te creëren, zoals het soort licht, de luchtvochtigheid, lucht af en toevoer en de afzuiging.

Bij de buitenkweek ben je afhankelijk van de weersomstandigheden in de omgeving waar je ze plaatst. Planten die je in Zuiderlijke landen kan kweken, kunnen hier in het Noorden niet op tijd klaar zijn. Dus met het klimaat in Nederland rekening houdend, zorg je dat je je planten eerder af kan bloeien, door middel van verduisteren.

Dit gaat niet bij planten in de volle grond, (beter in een kas tot het einde).

Tips voor bij het overpotten.

Vul de pot waarin je het wilt overpotten vol met aarde en maak alvast een gat ter grootte van de kleine pot waaruit hij komt. Druk de aarde goed aan zodat hij niet veel gaat slinken.

 

Waarom is luchtvochtigheid in een kweekruimte belangrijk?

Wat is precies vochtigheid? Hoe beïnvloedt het planten? Als de regelaar van de luchtvochtigheid in een kweekruimte, is het belangrijk dat je begrijpt wat het met de gezondheid van je gewassen doet.

Je kent wel van die hele warme dagen, dat het niet uitmaakt wat je doet, je koelt gewoon niet af. Dat komt voornamelijk door hoge luchtvochtigheid! Wanneer de lucht om ons heen is verzadigd met waterdamp, is het onmogelijk om onszelf af te koelen, het zweet op onze huid kan dan niet verdampen.

Dan heb je ook nog van die dagen dat het relatief warm is, maar je de hele dag in de zon kan blijven en het toch relatief koel is. Dat is te wijten aan een lage luchtvochtigheid!

De lucht is vrij droog, waardoor zweet van onze huis kan verdampen, wat ons koel houdt. Daarentegen, een extreem lage luchtvochtigheid (25% en lager) kan schadelijke effecten hebben op mensen, zoals droge huid, geïrriteerde ogen en ademhaling.

Het grappige is dat dit hetzelfde is voor planten. De luchtvochtigheid is een van de meest onderschatte milieuaspecten van een binnentuin, en het is zeker iets wat we in de gaten moeten houden.

 

Het oogsten

Wanneer kan je oogsten?

Dit is per soort verschillend, je wacht tot de trichomen 75% amberkleurig zijn, dit kan je goed bekijken met een zakmicroscoopje.

Je kan op verschillende manieren oogsten, veelal worden de grote bladeren verwijderd en de plant in zijn geheel op zijn kop ophangen om te laten drogen en curen.

Echter kan je bij de toppen ook de kleinere potente bladeren verwijderen en apart drogen, dit kan je vooral doen als je plant ziek is geweest en je gelijk een bruikbaar product wil hebben na het drogen en curen.

Droog altijd in een donkere ruimte, zodat het bladgroen af kan breken.

Als je de takjes kan breken is het droog genoeg.

Na 2 maanden curen heb je een heerlijk medicijn.

Met het potent bladafval kan je behalve olie en tinctuur ook hasj en icolator etc. maken

 



Deel deze pagina: