Advocaat A. Beckers: Klikkers leveren goed geld op
Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over de bekende kliklijn Meld Misdaad Anoniem.
Kim van Keken (“De Groene Amsterdammer”) schreef een mooi verslag over de in Hoevelaken gevestigde Stichting NL Confidential. De naam van deze stichting zegt je waarschijnlijk niets. Maar de kans is groot dat je wel hebt gehoord van Meld Misdaad Anoniem. Deze bekende kliklijn is in 2003 opgericht.
Rond 1800 werden verraders klik(ke)spanen genoemd. Klikspanen werden met de nek aangekeken. Luister maar eens naar het kinderliedje “klikspaan boterspaan”. Toch is anoniem klikken in Nederland populair. Bij Meld Misdaad Anoniem kwamen ruim 174.475 anonieme meldingen binnen. Onze overheid vindt dat er nog meer kan worden geklikt. Zij stimuleert haar burgers om anoniem te (blijven) klikken. In het zuiden van ons land roepen burgemeesters burgers openlijk op om hennepkwekerijen te melden. Voel je daarbij weerstand om je eigen buurman te verlinken? Denk dan vooral aan je eigen veiligheid zeggen de burgervaders. Of nog sterker: “je bent een held als je meldt”.
Lucratieve business
Achter Meld Misdaad Anoniem schuilt een lucratieve business, zo onthulde Kim van Keken. Met “slechts” 1,1 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid per jaar kan Meld Misdaad Anoniem de eigen broek niet ophouden. Er worden meer inkomstenbronnen aangeboord. Gemeenten sluiten abonnementen af met Meld Misdaad Anoniem. De tarieven die gemeenten voor informatie betalen blijken flink te verschillen. Zo kochten Utrecht en Tilburg meldingen voor € 22,50 per stuk, terwijl Amsterdam daar € 47,50 voor betaalde. Maar ook andere tot “partner” gebombardeerde partijen betalen graag voor informatie. Bij partners kun je denken aan energiemaatschappijen, verzekeraars, woningcorporaties en banken.
Anoniem
De klikker die Meld Misdaad Anoniem belt, krijgt geen opgeleide politieambtenaar aan de lijn. Het zijn gewone burgers die in het gesprek met de klikker moeten proberen vast te stellen of de tip geloofwaardig en de informatie betrouwbaar is. De anonieme meldlijn biedt gefrustreerde politieambtenaren ongekende mogelijkheden. Anonieme meldingen kunnen aanleiding geven tot het instellen van een opsporingsonderzoek. De praktijk bewijst dat misbruik van de tiplijn mogelijk is. Officier van justitie Van D. belde bijvoorbeeld onder een valse naam het meldpunt. Zo hielp hij het verhaal in de wereld dat een aanslag op zijn persoon zou worden gepleegd. Achteraf bleek dat de leugenachtige tip voortkwam uit overspannenheid. Hoe vaak bellen jaloerse exen met valse beschuldigingen? Harde cijfers zijn er niet.
Ten onrechte
De Nationale Ombudsman heeft onderzocht hoe vaak de politie ten onrechte woningen betreedt op zoek naar hennepkwekerijen. Wat bleek? De politie registreerde dat niet zorgvuldig. Dankzij briefwisseling tussen de Nationale Ombudsman en Korpschef drs. Akerboom weten we hoe de politie behoort om te gaan met anonieme informatie. Uitgangspunt is dat anonieme informatie moet worden “opgeplust”. Denk daarbij aan een aanvullende warmtemeting of een waarneming van bijvoorbeeld hennepgeur door de politie. Als de anonieme informatie “zeer specifiek en gedetailleerd” is, mag op basis daarvan een machtiging tot het betreden van een woning worden afgegeven. In 2017 werden er 4670 hennepkwekerijen door de politie geruimd. Dat zijn er 900 minder dan het jaar daarvoor. Hoe dat komt weten we niet. Wat we nu wel weten is dat klikspanen goed geld opleveren.
Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897