Advocaat A. Beckers: Kan cannabis het gebruik van oxycodon remmen?
Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over het gebruik van cannabis en de vermindering van opiaatgebruik
Bij flinke pijn helpt een paracetamol of een ibuprofen niet altijd. Dat soort middelen kun je bovendien ook kopen bij de drogist of de supermarkt. Bij hevige pijn zoek je als patiënt daarom vaak iets sterkers. Je arts kan je opioïden voorschrijven. Deze middelen werken uitstekend tegen pijn. Toch kleven aan het gebruik daarvan ook stevige nadelen. Er kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Denk daarbij niet alleen aan sufheid, verstopping en hoofdpijn. Ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen relatief vaak voor. Het vorig jaar belandden in Nederland zo’n zevenhonderd patiënten op de SEH (spoedeisende hulp) met een ernstige bijwerking als gevolg van het gebruik van opioïden. Opioïden zijn daarnaast ook verslavend.
In de VS zijn hele volksstammen verslaafd geraakt aan oxycodon. Er wordt zelfs gesproken van een oxycodonepidemie onder “Hillbillies”. Zo noemen ze in de VS de arme en lager opgeleide personen van het platteland. Dit verklaart waarom oxycodon ook wel “Hillbilly heroin” wordt genoemd. In de VS zijn vaker apothekers overvallen. De overvallers eisten geen geld, maar oxycodon. Het medicijn wordt op straat illegaal verhandeld. Dat zegt genoeg. In 2015 stierven meer Amerikanen aan een overdosis dan aan verkeersongevallen of schietincidenten. Per dag stierven 142 mensen aan een overdosis. 91 daarvan gebruikten een teveel aan opioïden zoals oxycodon. Hoe zit het met het oxycodongebruik in Nederland?
Artsen proberen patiënten die aangeven flinke pijn te hebben zoveel mogelijk te helpen. Een middel als oxycodon kan pijn wegnemen. Deze goede bedoelingen van de artsen hebben ook in Nederland geleid tot een stijging van het oxycodongebruik. Uit onderzoek bleek dat het aantal gebruikers van dit medicijn in acht jaar tijd is verviervoudigd. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen slikten in 2016 in Nederland 440 duizend mensen oxycodon. De media hebben daar wel enige aandacht aan besteed, maar weinigen zien hierin alarmerende cijfers. Huisarts Jos van Bemmel waarschuwt zijn collega’s al jaren. Hij ziet in de stijging een probleem dat rigoureus moet worden aangepakt. Doen we dat niet dan zien we in Nederland binnenkort dezelfde problematiek als in Amerika, zo waarschuwt hij. Wie had ooit gedacht dat cannabis hierbij uitkomst kan bieden?
Op 5 februari 2018 is door het American College of Neuropsychopharmacology een interessant wetenschappelijk artikel gepubliceerd. Pijnbestrijding vormt de belangrijkste reden voor patiënten om cannabis te gaan gebruiken. Nu in de VS cannabis steeds eenvoudiger verkrijgbaar is zien wetenschappers verschuivingen. Patiënten kiezen vaker voor cannabis (THC) in plaats van oxycodon. Bij patiënten die te kampen hebben met chronische pijnen wordt een forse vermindering van oxycodongebruik gezien. Er zijn aanwijzingen gevonden dat het pijnstillend effect van oxycodon wordt versterkt door het gebruik van cannabis. Het zou goed nieuws zijn als medicinaal cannabisgebruik ertoe kan leiden dat het gebruik van opioïden daalt. De THC in cannabis kan bijwerkingen hebben, maar er is nog nooit iemand overleden aan een overdosis cannabis. Dit gegeven maakt het onbegrijpelijk dat de regering Trump in januari 2018 een nieuwe oorlog tegen cannabis heeft aangekondigd. Het is te hopen dat Donald Trump inziet dat cannabis een zegening kan zijn voor de Hillbillies die massaal op hem hebben gestemd.
Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897
Bron (Softsecrets)