•  

Advocaat A. Beckers: Verraden door je smartphone

   27 februari 2018

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over het gebruik van je smartphone en wat te doen als politie hem wil inzien.

Wekelijks blader ik op rechtspraak.nl door recente uitspraken. Daarbij las ik een uitspraak over iemand, die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij een hennepkwekerij. De kwekerij werd in een loods naast zijn woning aangetroffen. De persoon in kwestie ontkende iedere betrokkenheid. Hij wist van niets. Zijn verklaring werd door de rechter ongeloofwaardig geacht. Dit met een goede reden. In zijn smartphone was namelijk een foto aangetroffen, die een dag eerder in de hennepkwekerij was gemaakt. Je iPhone registreert niet alleen de datum waarop je een foto maakt, maar ook de plaats waar je dat doet.

In rechtszaken wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitaal bewijs. Google en smartphones leveren voor de politie vaak een schat aan bruikbare informatie op. Als je door de politie wordt aangehouden met een gsm op zak loop je grote kans dat deze inbeslaggenomen wordt. Voor wat we noemen “de waarheidsvinding” kan de politie je smartphone onderzoeken. De politie vraagt je toestemming voor dergelijke onderzoeken. Ik kan je overigens niet garanderen, dat voorafgaand aan die vraag eerst bekeken wordt of je als wachtwoord de standaard fabriekscode gebruikt. Als je vrijwillig de code noemt waarmee je telefoon kan worden geopend, wordt dat gezien als toestemming. Daarmee geef je de politie alle ruimte. Een blik in je WhatsApp gesprekken, sms-berichten en ook je foto’s kan belastende informatie opleveren. De smartphone wordt in de regel als een soort digitaal dagboek gebruikt. Wat doe je er tegenwoordig niet mee?

Ongemerkt doe je vaak nog veel meer met je slimme telefoon. Als jouw smartphone wifi aan heeft staan, zoekt deze de hele tijd naar wifi-signalen om te kijken of er een bekend netwerk in de buurt is waar automatisch contact mee kan worden gemaakt. Routers pikken die signalen op en soms slaan ze de informatie over de zoekende smartphones ook op. Elke smartphone heeft een uniek adres. Ook een bluetooth functie die aanstaat kan digitale sporen achterlaten. Je smartphone is ook handig als navigatiesysteem. Ben je op zoek naar een bepaald adres, dan biedt je slimme telefoon hulp. Navigatieapps werken prima, maar de plaats waar vandaan je vertrok en je eindpunt staan na gebruik in het geheugen van je telefoon. Zoek je via Google naar een verkooppunt van bijvoorbeeld opticlimates? Dan staat die zoekvraag in de browsergeschiedenis van je telefoon. Kan de politie dat achterhalen? Ja dus. De verdachte van de moord op Koen Everink zocht via Google naar termen zoals “messteek in hals” en “dodelijke messteek”. Die zoekvragen gebruikte de rechter voor het bewijs.

Als je wordt verdacht van een strafbaar feit heeft de politie voor een grondig onderzoek in je smartphone jouw toestemming nodig. Je bent niet verplicht die toestemming te geven! Zonder jouw hulp moet de politie een rechter-commissaris om toestemming vragen. Door het bekijken van alle contacten, de oproepgeschiedenis, berichten en foto’s in iemands telefoon ontstaat er volgens de Hoge Raad namelijk een bijna compleet beeld van bepaalde aspecten van iemands persoonlijke leven. Bedenk dus goed waar je toestemming voor geeft als daar door de politie om wordt gevraagd.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Bron

Deel deze pagina:
 Terug