What is Cannabinol (CBN)? Wat is Cannabinol (CBN)? (slaapverwekkend) – pgmcg.nl

cbn

CBN is een cannabinoide die samen met THC zorgt voor een goede nachtrust.

Cannabinol, beter bekend als CBN is een uit de meer dan 100 cannabinoïden in cannabis, die een rol spelen bij het reguleren van het menselijk lichaam als gevolg van de manier waarop deze chemicaliën  natuurlijk nabootsen wat voorkomende cannabinoïden in het lichaam doen.
In combinatie met gespecialiseerde receptoren in de menselijke hersenen en het zenuwstelsel, dienen cannabinoïden om de endocannabinoïden aanvulling van homeostase of evenwicht te brengen in het lichaam  – wat voor patiënten bestrijding mogelijk maakt van ziekten zoals kanker, de ziekte van Parkinson en epilepsie.

 

Effecten van CBN

CBN heeft een veel lager  psychoactieve niveau dan tetrahydrocannabinol (THC). De gemeenschappelijke effecten met CBN geeft neiging tot sufheid, duizeligheid en verwarring. Ondanks deze mogelijke negatieve bijwerkingen, zijn de voordelen voor de gezondheid van CBN aanzienlijk.
CBN’s aanspraak op roem is het gebruik ervan, als sterk slaaphulpmiddel. In voldoende hoeveelheden, heeft dit dezelfde effecten als een farmaceutische kalmerend middel, maar vereist een lagere dosis. Andere voordelen voor de gezondheid omvatten antibacteriële weerstand, anti-inflammatoire relief (vooral effectief voor ziekten zoals Crohn), en regulering van het immuunsysteem. CBN functioneert ook als een pijnstiller of pijnstillend. Het is gunstig voor glaucoompatiënten, want het vermindert de intraoculaire druk in het oog. Het is ook een anti-convulsieve, voor patiënten met ernstige convulsies.

Oxidatie van THC

Wat-is-cannabinol?
Onderzoekers begrijpen dat er veel onwetendheid is over de therapeutische effecten van cannabinoïden, waaronder CBN. Maar wat er begrepen wordt is hoe er meerdere fasen in het leven van vele cannabinoïden zijn. In feite, THC, de cannabinoïde verantwoordelijk voor het euforische hoogtepunt van marihuana, wordt opgeslagen in de plant in een zure vorm genaamd THC-A en dat levert ook geen high. Pas na het verhitten, via verbranding of verdamping (een proces genaamd decarboxylatie), die de door de zure vorm van THC druppels een kooldioxidemolecule zijn beruchte rol verkrijgt

rmklein

Ook THC-A produceert CBN. In feite is de afbraak of THC-A die resulteert in CBN. Een nuttig mentaal model is als oudbakken te denken aan CBN en THC-A. In feite is de chemische formule voor CBN bijna identiek aan die van THC. Het verschil? CBN is THC minus slechts vier waterstofatomen. Het verlies van deze atomen die bij blootstelling aan lucht, bij oxidatie optreedt, dat veroorzaakt CBN. Dit is waarom patiënten ervan houden hun medicijnen in potten luchtdicht te bewaren en beantwoordt de eeuwenoude vraag, verliest cannabis zijn kracht in de tijd? Het korte antwoord: ja. Maar meestal alleen bij blootstelling aan lucht gedurende langere perioden.
Uit een studie  uit 1999 door het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit is gebleken dat, binnen vier jaar, THC tot bijna de helft is gedaald van zijn oorspronkelijke potentie.Als THC langzaam werd geoxideerd, werd het CBN gehalte van het monster verhoogd (het oorspronkelijk bevat nul procent CBN). Uit het onderzoek bleek ook dat THC niveaus het snelst degraderen tijdens de eerste twee jaar. Deze resultaten suggereren dat hogere CBN niveaus in een monster werden aangegeven, bij veroudering van cannabis met een onjuiste opslag (manier van bewaren).

Bron (English)


International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Wetenschap: Nieuwe cannabinoïden

Onderzoekers van de universiteit van Mississippi, VS, ontdekten negen nieuwe cannabinoïden in een cannabisvariëteit met een hoog THC gehalte. Twee ervan behoren tot het cannabinoïdentype cannabichromene (CBC), een behoort tot het cannabigerol type (CBG) en twee andere tot het cannabinol type (CBN). Een van de nieuwe CBN type cannabinoïden (8-hydroxycannabinol) en een andere cannabinoïde vertoonden belangrijke antibacteriële activiteiten. Het aantal cannabinoïden dat tot op heden ontdekt werd, beloopt nu ongeveer tachtig. (Bron: Radwan MM, et al. J Nat Prod. 2009 Apr 3. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Bron


 

Basiskennis cannabinoïden: Cannabinol (Sensiseeds)

Cannabinol (CBN) is na THC en CBD misschien wel de bekendste cannabinoïde. CBN is licht psychoactief, wordt beschouwd als een zwakke agonist van zowel de CB1- als CB2-receptor en staat bekend om zijn diverse medische toepassingen, waaronder anti-epilepticum en anti-emeticum. CBN is wellicht ook deels verantwoordelijk voor het kalmerende effect van sommige cannabissoorten.

Chemische structuur

CBN is een product van THC-verval met de chemische formule C₂₁H₂₆O₂ en een molaire massa van 310,43 g/mol. CBN ontstaat wanneer de instabiele THC-molecuul, die de formule C₂₁H₃₀O₂ heeft, de vier waterstofatomen verliest waaraan de molecuul het voorvoegsel ‘tetrahydra’ te danken heeft. Dit proces vindt plaats onder invloed van warmte en licht; de werking van een enzym is niet nodig.

Zoals alle andere cannabinoïden is CBN een hydrofobe, lipofiele molecuul. Hij lost niet alleen gemakkelijk op in vetten, maar ook in een oplosmiddel als ethanol of methanol. Het smeltpunt van CBN is ongeveer 77 °C en het kookpunt 185 °C. Bij kamertemperatuur is CBN een kleurloze, kristalachtige vaste stof.

Cannabinol in het EC-systeem

CBN is niet alleen een deelagonist van de beide belangrijkste cannabinoïdereceptoren, maar het is ook aangetoond dat CBN de werking van de bijna alomtegenwoordige adenylcyclasereactie onderdrukt. Deze reactie katalyseert het zeer belangrijke energievervoerende enzym ATP en verandert deze in pyrofosfaat en cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP), een ander belangrijk enzym voor het doorgeven van signalen.

Fysiologische eigenschappen

Men heeft ook aangetoond dat CBN de werking van immuuncellen onderdrukt en enkele anti-emetische en anti-epileptische effecten heeft, hoewel de laatste twee eigenschappen een stuk zwakker zijn dan bij THC en CBD. Momenteel worden echter de farmacologische eigenschappen van verschillende van CBN afgeleide producten bestudeerd, waarvan Nabilone de bekendste is.

Toepassing in de geneeskunde

Nabilone wordt in veel landen, waaronder het VK, onder de naam Cesamet verkocht. Het is uitgebreid onderzocht en momenteel als een anti-emeticum en behandeling tegen neuropathische pijn op recept verkrijgbaar. Volgens persoonlijke meldingen veroorzaakt Nabilone geen “high”, maar heeft het in plaats daarvan een kalmerend effect op het lichaam.

Nabilone heeft een bewezen verzachtend effect op de symptomen van onder andere fibromyalgie, chronische pijn, Parkinson en multiple sclerose. Nabilone werkt ook tegen inflammatoire darmziekten en colitis ulcerosa in het bijzonder.

Bron


Bron pgmcg.nl