The Endocannabinoid System / Het endocannabinoide systeem

endo

endocannaHet endocannabinoïde systeem

Door het ontdekken dat de hersenen een lichaamseigen cannabis systeem hebben, het endocannabinoïde systeem, (dit bestaat uit: Cannabisachtige stoffen (endocannabinoïden) die het lichaam zelf maakt en de cannabisreceptoren), word hier de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan.

Het is aangetoond dat het endocannabinoïde systeem in de hersenen betrokken is bij de door de natuur bepaalde processen in het lichaam, waaronder pijn, hongerig gevoel, bloeddruk en beweging. Er komen steeds meer sterkere aanwijzingen dat het endocannabinoïde systeem ook een belangrijke rol speelt bij de aansturing van bepaalde hersenfuncties, zoals het geheugen, aandacht en impulsiviteit.

Cannabisreceptoren en endocannabinoïden, bouwstoffen aangemaakt door het lichaam die zich binden aan deze receptoren, vormen samen het endocannabinoïde systeem. Dit systeem is van groot belang voor het normaal functioneren van het lichaam en is evolutionair gezien miljoenen jaren oud. Alleen de cannabisplant heeft deze eigenschappen.

 


Endocannabinoïden

Endocannabinoïden (EC) worden geproduceerd door bijna elk levend organisme in het dierenrijk. Het zijn natuurlijke, endogene liganden die zich aan de cannabinoïde-receptoren (CBr) binden. Endocannabinoïden, cannabinoïde receptoren en de enzymen verantwoordelijk voor de afbraak van de EC (o.a. FAAH), vormen samen het endocannabinoïdensysteem.De twee belangrijkste endocannabinoïden zijn anandamide (N-arachidonoylethanolamine of AEA) en 2-arachidonoylglycerol (2-AG). EC zijn sleutelmoleculen voor de activatie of inhibitie van de belangrijkste cannabinoïde-receptoren, CB1 en CB2. Endocannabinoïden werken o.a. als neuromodulatoren die de afgifte van andere neurotransmitters zoals GABA en glutamaat remmen of juist stimuleren.


 

Cannabinoiden en hun medicinale werkzaamheid

http://pgmcg.nl/wp-content/uploads/2015/03/tekening.jpg

Verdampingstemperatuur cannabinoiden en terpenen met medicinale werking


Cannabinoïden in de geneeskunde – overzicht voor artsen en medisch personeel

Geneeskunde Bent u arts, specialist, verpleegkundige of verzorgende? Stellen uw patiënten u vragen over het therapeutische potentieel van cannabis en wilt u daar zelf meer over weten? Dan helpt deze verhandeling over verschillende aspecten van de toepassing van medicinale cannabis u om meer over dit onderwerp te weten te komen.

Voor artsen en patiënten: Informatievoorziening rondom medicinale cannabis en het voorschrijven ervan

Lees hier meer

Jammer dat in dit artikel verouderde gegevens over Nederland in staan, de NCSM is al sinds 2014 niet meer actief en stichting PGMCG heeft veel van hun taken overgenomen


 

Ook op de IACMWebsite staan veel artikelen over het endocannabinoide systeem

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Wetenschap/Dier: Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij koorts

Uit een onderzoek met muizen blijkt dat de afbraak van de endocannabinoïde 2-AG (2-arachidonoylglycerol) voor de productie van prostaglandine E2 (PGE2) nodig is in de hypothalamus, die essentieel is voor de ontwikkeling van koorts.
Graduate School of Medicine, The University of Tokyo, Bunkyo-ku, Japan.
Kita Y, et al. PLoS One 2015;10(7):e0133663.

Wetenschap/Dier: De endocannabinoïde 2-AG kan worden gebruikt voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten

De alpha / beta hydrolase domein 6 (ABHD6) is een enzym dat 2-AG (2-arachidonoylglycerol) afbreekt, waardoor er fine-tuning van de endocannabinoïden signalering in het centrale zenuwstelsel is. Nieuw onderzoek suggereert “dat de remming van ABHD6 kan worden gebruikt als een ideale strategie voor de behandeling van MS en andere neurodegeneratieve aandoeningen.”
Uniformed Services University of the Health Sciences, Bethesda, USA.
Wen J, et al. Neuropharmacology. 2015 Jul 16. [in press]

Wetenschap/Dier: endocannabinoïden verminderen de overactiviteit van de blaas

URB937, een perifere inhibitor van FAAH (fatty acid amide) verminderd bij ratten blaas overactiviteit en hyperactiviteit van zenuwvezels, waaronder de blaas. Deze verandering van FAAH leidt tot een verhoging van endocannabinoid anandamide, die vervolgens overeenkomstige effecten uitoefent op de urineblaas.
The University of Tokyo Graduate School of Medicine, Japan.
Aizawa N, et al. BJU Int. 2015 Jul 18. [in press]


medicinaaleffectcannabinoiden

Cannabinoïden

In het menselijk lichaam bevindt zich een complex systeem van eiwitten die bekend staan als cannabinoïde receptoren.
Ze zijn speciaal ontworpen om cannabinoïden zoals THC, CBD, CBN, CBG, THCV die voorkomen in cannabis, maar ook lichaamseigen cannabinoïden zoals Serotonine, Melatonine, Anandamide, Adrenaline te verwerken.
Cannabinoïden een essentieel onderdeel in borstvoeding, nodig voor gezond opgroeien.
Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat borstvoeding van nature veel cannabinoïden bevat die ook worden gevonden in cannabis en die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een kind.
Honger
Celmembranen in het lichaam zijn voorzien van cannabinoïde receptoren die, wanneer ze worden geactiveerd door cannabinoïden en verschillende andere nutriënten, cellen beschermen tegen virussen, schadelijke bacteriën, kanker en andere aandoeningen. Borstvoeding zit bovendien boordevol met endocannabinoïden die pasgeboren baby’s leren hoe ze moeten eten. (endo=lichaamseigen)
Zonder cannabinoïden in borstvoeding zouden pasgeborenen niet weten hoe ze moeten eten en zouden ze niet verlangen naar voedsel. Baby’s van zogende moeders krijgen natuurlijke cannabinoïden binnen die honger stimuleren en die de groei en ontwikkeling bevorderen.

Endocannabinoid System

Vincenzo Di Marzo, Endocannabinoid Research Group, Pozzuoli (NA), Italy Read more


 

Is Your Endocannabinoid System in Balance?

Bron Stichting PGMCG

voorbeeld deel folder