Onderzoek: Cannabis gebruik veroorzaakt geen gezondheidsproblemen (pgmcg)

gezondheidsproblemen

Mainstream media staat vooraan om te beweren dat cannabis gebruik op de lange termijn problemen veroorzaakt voor de geestelijke gezondheid,maar een nieuw gepubliceerd onderzoek maakt korte metten met deze beweringen.

Onderzoek: Cannabis gebruik veroorzaakt geen gezondheidsproblemen

Niemand staat te springen bij het idee dat tieners cannabis gebruiken, maar nieuw onderzoek suggereert dat het niet zo rampzalig en verwoestend is als prohibitionisten ons willen laten geloven. Dit nieuwe onderzoek is een grootschalig, longitudinaal en diepgaand, waardoor het zwaar telt.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek in kwestie werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Addictive Behaviour en is uitgevoerd door onderzoekers van de Pittsburgh School of Medicine in samenwerking met Rutgers University. De onderzoekers volgden de levens van 408 mannelijke deelnemers, vanaf hun tienerjaren tot halverwege de dertig. Ze analyseerden de frequentie van cannabis gebruik, maar ook hun gezondheid en psychische toestand. Ontdekt is dat personen, die cannabis in hun tienerjaren gebruikten, geen groter risico lopen op het ontwikkelen van psychische problemen dan deelnemers die nooit cannabis hadden gebruikt.

Geconcludeerd werd: “Over het algemeen leveren de gegevens weinig tot geen bewijs om te suggereren dat patronen van marihuana gebruik in de tienerjaren tot de jongvolwassenheid negatief verband houden met de indicators van lichamelijke of psychische gezondheid. Dit is vooral opvallend omdat de mannen in de vroege, chronische groep gemiddeld eenmaal per week marihuana gebruikten in hun late tienerjaren en gemiddeld 3-4 keer per week marihuana gebruikten toen ze 20-26 jaar oud waren.”

De resultaten staan lijnrecht tegenover de hypothese van de onderzoekers, die in eerste instantie dachten dat ze een positief verband zouden vinden tussen cannabis gebruik en geestelijke gezondheidsproblemen.

Het is een enorm belangrijk stuk onderzoek en hoewel er alleen mannen zijn gebruikt, toont het aan dat cannabis zonder twijfel niet het grote gevaar is waar sommigen voor vrezen. De onderzoekers volgden meer dan 400 deelnemers meer dan 20 jaar. Hiermee is het een van de weinige experimenten die zo’n grote groep gebruikte en de data over zo’n lange periode verzamelde. De resultaten zijn dus enorm significant!

Zullen de mensen luisteren? Dat moeten we nog even afwachten. Hoewel het artikel vermeld wordt in de mainstream media, is het waarschijnlijk dat dit schoorvoetend wordt gedaan, waarna het snel in het vergeetboek belandt.

Desalniettemin is het een grote overwinning voor cannabis.

Het is slechts een kwestie van tijd; de gemeenschap kan niet blijvend zijn kop in het zand steken.

Bron (Zamnesia)


International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Ook op onze website is hier veel meer over te lezen, o.a. bij de IACM nieuws bulletins.

Wetenschap / Mens: Cannabisgebruik tiener is niet gekoppeld met latere psychische problemen, dit blijkt uit een lange-termijn studie 

Regelmatig cannabisgebruik door adolescente jongens lijkt niet te worden geassocieerd met later lichamelijke of psychische problemen, zoals depressie, psychotische symptomen of astma. Dit is het resultaat van een studie die werd gepubliceerd door wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh in Pennsylvania en de Rutgers University in New Jersey (USA). Zij vergezelde hun studie, die werd gepubliceerd in de psychologie van verslavend gedrag, met 408 mannen vanaf hun jeugd tot de leeftijd van 36 jaar.

“Wat we hebben gevonden was enigszins verrassend,” zei hoofdonderzoeker Dr. Jordan Bechtold, een psychologie onderzoeker, medewerker aan de medische faculteit van de Universiteit van Pittsburgh. ‘Er waren geen verschillen in de resultaten van de mentale of fysieke gezondheid, die wij hebben gemeten, ongeacht de frequentie van marihuana gebruik tijdens adolescentie.

” Op basis van eerdere studies, hadden ze verwacht  om een ​​verband tussen het gebruik van cannabis als tiener en de latere ontwikkeling van psychotische symptomen (wanen, hallucinaties, et cetera), kanker, astma of andere ademhalingsproblemen te vinden, maar ze vonden niets.

De studie vond ook geen verband tussen cannabisgebruik bij adolescenten en depressie, angst, allergieën, hoofdpijn of hoge bloeddruk. Dit onderzoek maakte deel uit van de Pittsburgh Youth Study, die begon in de late jaren tachtig, tot 14 jaar lang begeleiden ze oud studenten begeleiden van Pittsburgh naar diverse gezondheids- en maatschappelijke vraagstukken te analyseren. Voor twaalf jaar lang werden de deelnemers jaarlijks ondervraagd of halfjaarlijks, en een follow-up onderzoek met 408 deelnemers werd uitgevoerd tussen 2009 en 2010, toen ze 36 jaar oud waren.

Bechtold J, Simpson T, White HR, Pardini D. Chronische Adolescent marihuanagebruik als een risicofactor voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid bij jonge volwassen mannen. Psychol Addict Behav, 3 augustus 2015 [in druk]

Bechtold J, Simpson T, White HR, Pardini D. Chronic Adolescent Marijuana Use as a Risk Factor for Physical and Mental Health Problems in Young Adult Men. Psychol Addict Behav, 3. August 2015 [im Druck]

Pressemitteilung der American Psychological Association vom 4. August 2015

Bron

gezondheidWetenschap/Mens: Cannabisconsumptie door volwassen is niet geassocieerd met relevante lichamelijke gezondheidsproblemen .

Met uitzondering op een verhoogt risico voor parodontitis waren mensen, die meer als 20 jaar bij volwassen leeftijd cannabis consumeerde, in het algemeen net zo gezond als mensen die het niet deden, volgens een nieuwe studie. „De enige grote meting, die een ernstig gezondheidsprobleem toonde, was parodontitis”, verklaarde de hoofdauteur Terrie Moffitt van de Duke-Universiteit in Durham, USA.

Voor de nieuwe studie onderzochten onderzoekers 1037 mensen, die tussen 1972 en 1973 in Neuseeland geboren zijn. De deelnemers werden vanaf hun derde levensjaar tot hun 38 begeleid. In totaal gaven de uitslagen, die in Jama psychiatrie gepubliceerd werden, voor 65% aan, ooit na de leeftijd van 18 jaar minstens eenmaal cannabis gebruikt te hebben. De onderzoekers vonden geen samenhang tussen cannabisconsumptie bij volwassenen leeftijd en slechte lichamelijke gezondheid voor een aantal ziektes, daaronder longfunctie, systematische ontsteking, stofwisseling, bloeddruk en Body Mass Index (BMI) een maatstaf voor het gewicht met betrekking tot lichaamsgrootte.

 

ncbiMeier MH, Caspi A, Cerdá M, Hancox RJ, Harrington H, Houts R, Poulton R, Ramrakha S, Thomson WM, Moffitt TE. Associations Between Cannabis Use and Physical Health Problems in Early Midlife: A Longitudinal Comparison of Persistent Cannabis vs Tobacco Users. JAMA Psychiatry, 1. Juni 2016 [im Druck]

Reuters vom 1. Juni 2016

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik verbetert cognitieve functie in een longitudinale studie

Behandeling met cannabis werd in verband gebracht met “enige verbetering in metingen van uitvoerend functioneren” bij 11 patiënten binnen drie maanden, rapporteerden onderzoekers van Harvard Medical School in Boston, VS, in Frontiers in Pharmacology. Als deel van een grotere longitudinale studie deden 24 patiënten, met toestemming om medicinale cannabis te gebruiken, volledig mee met de baseline testen. Elf hiervan hebben tot nu toe deelgenomen aan het eerste vervolgonderzoek, drie maanden na de start van de behandeling.

De auteurs schreven dat deze resultaten suggereren dat “in het algemeen” de cannabispatiënten “enige verbetering in de metingen van uitvoerende taken (ervaarden), waaronder de Stroop Color Word Test en Trail Making Test, meestal weerspiegeld in een verhoging van de snelheid in het voltooien van taken, zonder verlies van nauwkeurigheid. Op zelf in te vullen vragenlijsten gaven patiënten ook matige verbeteringen aan in de klinische status, waaronder verminderde slaapstoornissen, afgenomen depressieve symptomen, minder sterke impulsiviteit en positieve veranderingen in enkele aspecten van kwaliteit van leven. Daarnaast rapporteerden patiënten een opvallende vermindering in hun gebruik van reguliere farmaceutische producten ten opzichte van baseline, met een vermindering van opiatengebruik met meer dan 42%.

ncbiGruber SA, Sagar KA, Dahlgren MK, Racine MT, Smith RT, Lukas SE. Splendor in the Grass? A Pilot Study Assessing the Impact of Medical Marijuana on Executive Function. Front Pharmacol. 2016;7:355.

De overige


sativa

De overige

Bron Stichting PGMCG