Medicinale cannabis(olie) mee op reis, wat neem ik mee?

opreis

Gaat u op reis met een medicijn dat onder de Opiumwet valt, dan moet u hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Volg de stappen hieronder voor het aanvragen van een verklaring.

Laat door uw arts duidelijk vermelden welke cannabis(olie) er wordt gebruikt  (alleen van apotheek)en ook de hoeveelheid die je nodig hebt.

ehbokoffer

Welke verklaring heb ik nodig?

In het onderstaande overzicht van landen leest u per bestemming welke verklaring u nodig heeft. Er staat precies wat u moet doen om een officiële verklaring aan te vragen.

A    B    C    D    E    F    G    H      J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    Z  (landen op alfabetische volgorde)

Er zijn 2 verschillende verklaringen:

  • Schengenverklaring. Hiermee mag u reizen binnen de landen van het Schengenverdrag en enkele andere landen die de Schengenverklaring accepteren.
  • Engelstalige medische verklaring voor landen die de Schengenverklaring niet accepteren.
  • Een Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig vanaf het moment dat u vertrekt.
  • Een Engelstalige medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring ondertekent. Dat is alleen zo als de medicatie, dosering en reisbestemming hetzelfde blijven.

Het is afhankelijk van uw reisbestemming(-en), welke en hoeveel verklaringen u nodig heeft.

Reizen naar meerdere landen van het Schengenverdrag

Op een Schengenverklaring kunt u maximaal 4 landen noemen. Gaat u naar meer dan 4 landen van het Schengenverdrag binnen de 30 dagen? Geef dan als reisbestemming ‘Schengen’ aan.

Reizen naar meerdere landen van het Apostilleverdrag

U heeft maar 1 Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel is geldig binnen alle landen die aangesloten zijn bij het Apostilleverdrag. Op deze verklaring staat geen reisbestemming.

 

Reizen naar landen van het Schengenverdrag én het Apostilleverdrag

Alle Schengenlanden zijn ook aangesloten bij het Apostilleverdrag. Reist u naar Schengenlanden en Apostillelanden? Dan kunt u gebruikmaken van 1 Engelstalige medische verklaring voor Apostillelanden. U heeft dan geen Schengenverklaring nodig.

Reizen naar overige landen

Voor de overige landen heeft u per land een aparte verklaring nodig. Met deze landen zijn geen afspraken gemaakt. De ambassade van het land bepaalt wat u nodig heeft om uw medicijnen mee op reis te nemen. Neem daarom altijd telefonisch contact op met de ambassade van het land waar u naartoe reist.

U kunt voor de overige landen geen Schengenverklaring gebruiken. En ook geen verklaring met Apostillestempel of stempel van de ambassade van een ander land.

Ook ziet u of dit een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring moet zijn met eventueel een Apostillestempel.

Bekijk ook de antwoorden op de meest gestelde vragen over medicijnen mee reis.


 

Als u langer als 30 dagen weg bent, dan kan je het beste een engelstalige verklaring aanvragen, hier kan alles in een keer worden meegenomen

 


 

Kies uit een bestemming

 

europa Welke landen vallen binnen het Schengengebied?
België Luxemburg
Denemarken Malta
Duitsland Nederland
Estland Noorwegen
Finland Oostenrijk
Frankrijk Polen
Griekenland Portugal
Hongarije Slovenië
IJsland Slowakije
Italië Spanje
Letland Tsjechië
Liechtenstein Zweden
Litouwen Zwitserland

Zo vraagt u een Schengenverklaring aan

Stap 1

Open de Schengenverklaring (21-11-2016, pdf, 150 kB) en vul de onderdelen A, B en C in. Of laat uw huisarts dit doen. Alleen de Nederlandstalige voorkant vult u in.

Stap 2

Laat uw (huis-)arts het geprinte formulier ondertekenen en een stempel zetten.

Stap 3

Stuur de ondertekende Schengenverklaring naar het CAK.

Digitaal:

De snelste manier om uw verklaring op te sturen, is via ons formulier Schengenverklaring opsturen. Scan de ingevulde en ondertekende verklaring in en voeg deze als bijlage toe.

Met de post:

CAK
Postbus 84015
2508 AA  Den Haag

Stap 4

Het CAK beoordeelt uw verklaring. Binnen 2 weken ontvangt u de goedkeurde verklaring per e-mail of met de post.

Vertrekt u binnen 2 weken? Dat is geen probleem als u het formulier Schengenverklaring opsturen gebruikt. U kunt ook langskomen met de ingevulde verklaring en dan helpen wij u direct. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Vertrekt u binnen 2 werkdagen? Bel ons gratis informatienummer 0800 – 2108. Dan kijken we samen met u wat mogelijk is.

Stap 5

Neem de goedgekeurde verklaring mee op reis. De Schengenverklaring is geldig voor de periode die u heeft ingevuld op het formulier. De reisperiode per verklaring is maximaal 30 dagen.


U kunt meerdere Schengenverklaringen aanvragen als u langere tijd op reis gaat. Of als u regelmatig naar het buitenland reist.

U kunt maximaal 6 verklaringen tegelijkertijd aanvragen voor een aaneengesloten periode. De reisperiode per verklaring is maximaal 30 dagen. Gaat u langer op reis dan 180 dagen? Dan moet u een Engelstalige medische verklaring aanvragen.

Heeft u meerdere medicijnen? Dan moet u meerdere verklaringen aanvragen.

Let op

De totale hoeveelheid aan werkzame stof in de medicijnen die u meeneemt, moet dezelfde zijn als de hoeveelheid die op de verklaring staat.


Voor het reizen naar een land dat onder het Apostilleverdrag valt, heeft u een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Uw (huis-)arts moet deze verklaring opstellen en ondertekenen.

Volg de onderstaande stappen om een verklaring aan te vragen:

Lees meer over het aanvragen van een verklaring met Apostillestempel

 

voorbeeld