International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 10de editie

iacmstpgmcg

(For english and german, scroll down on website)

Stichting PGMCG maakt het mogelijk dat de  International Association for Cannabinoids Medicines-website ook in het Nederlands beschikbaar is.

Deze informatie wordt erkent door de Nederlandse overheid met betrekking tot het gebruik van medicinale cannabis.

Vanaf dit jaar is er maandelijks een nieuwsbrief overzicht van de afgelopen maand.

Dit is al weer de tiende editie van dit jaar oktober 2016.

Normalisering begint bij voorlichting, dus deel zoveel mogelijk.

iacm10deeditie

 

International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 1/10/2016 Bulletin

Medicinaal cannabis nieuws, wetenschappelijke onderzoeken en meer.

For other languages scroll down please.


 

duitslandDuitsland: Eerste patiënt krijgt vrijstelling voor het zelf kweken van cannabis

Op 28 september heeft de BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel & Medizinprodukte) een onderdeel van het ministerie van Gezondheid,  de eerste 57-jarige patiënt met multiple sclerosis toestemming gegeven, om zelf cannabis te kweken  voor medicinaal gebruik. De toestemming is tot 30 juni 2017 geldig. Er moet worden vastgesteld, dat de zorgverzekeraars de kosten voor cannabisbloemen uit de apotheek nadien niet vergoeden.

Het ministerie van gezondheid is gedwongen door een uitspraak bij het federaal gerecht op 6 april voor de permissie van dit. De federale regering en de Duitse bundestag zijn bezig met de voorbereiding van een wet die de kosten voor een behandeling met cannabisbloemen zou moeten vergoeden, door de zorgverzekeraars, onder bepaalde condities, zodat de behoefte om zelf te kweken, wordt geëlimineerd. Het is de intentie dat deze wet in begin 2017 van start gaat.

Genehmigung zum Eigenanbau durch die Bundesopiumstelle vom 28. September 2016

epilepsieawareWetenschap/mens: Cannabidiol is in een case-rapport effectief bij een met koorts-infecties geassocieerd epilepsie syndroom

Artsen uit meerdere pediatrische centra in de Verenigde Staten, in Philadelphia, New York, Houston en Chicago, presenteerde zeven gevallen van kinderen met het epilepsie syndroom, dat met koortsinfecties verbonden is (FIRES), welke niet op antiepileptische medicatie of andere behandelingsmethoden reageerde en het Cannabidiol-extract kregen. Na het begin van de cannabidiol therapie verbeterde zich het tal en duur van de aanvallen bij 6 van de 7 patiënten. Een patiënt stierf als gevolg van meerdere orgaan falen na toediening van Isofluraan. Er werd gemiddeld 4 medicamenten stopgezet. De auteurs schreven dat ”Hoewel dit een open case serie is, beschouwen de auteurs Cannabidiol als een mogelijke behandeling voor FIRES”.

FIRES is een zware vorm van epilepsie, die normale kinderen na een koortsachtige ziekte krijgen kan. Het vertegenwoordigt zichzelf als een acute fase met een moeilijk te behandelen epilepticus en alle patiënten ontwikkelen een chronische fase met aanhoudende therapie resistente epilepsie. Het eindigd meestal met een ernstige schade aan de hersenen of de dood.

Gofshteyn JS, Wilfong A, Devinsky O, Bluvstein J, Charuta J, Ciliberto MA, Laux L, Marsh ED. Cannabidiol as a Potential Treatment for Febrile Infection-Related Epilepsy Syndrome (FIRES) in the Acute and Chronic Phases. J Child Neurol, 21. September 2016 [Im Druck]

epidiolWetenschap/mens: In een gecontroleerde klinische studie verbetert Cannabidiol een ernstige vorm van kinder epilepsie

De producent van het  CBD-Extract Epidiolex, GW Pharmaceuticals, berichtte over positieve resultaten van de tweede placebo-gecontroleerde klinische Fase-3-Studie met deze bereiding, bij de behandeling van krampaanvallen, in samenhang met het Lennox-Gastaut-Syndroom, een zeldzame en zware epilepsievorm, die in de kindertijd begint. De studie deelde 225 patiënten, verdeeld in drie groepen, waar Epidiolex de actuele behandeling in een Dosis van dagelijks 20 mg/kg lichaamsgewicht (n = 76) of  een dosis van 10 mg/kg (n =73) toegevoegd werd. De andere patiënten (n = 76) kregen een placebo.

Patiënten die Epidiolex in de hoogste dosis toegediend kregen, toonde een gemiddelde vermindering van de maandelijkse aanvallen tot 42%, vergeleken met een vermindering van 17% die een placebo kregen. Patiénten, die Epidiolex met een kleinere dosis kregen, telde een aanvalsvermindering van rond de 37%. „De  positieve uitslag in de tweede studie met Epidiolex bij patienten met het Lennox-Gastaut-Syndrom toont de werkzaamheid van deze producten bij deze bijzonder zwaar te behandelen, in de kindertijd beginnende epilepsie“, verklaarde Dr. Orrin Devinsky van Langone-Medicijncentrum van de Universiteit New York en Leider van de studie.

Pressemitteilung von GW Pharmaceuticals vom 26. September 2016.

resunabWetenschap/mens: De synthetische cannabinoïde Resunab vermindert ontstekingen bij gezonde personen

Resunab, voorheen bekend als ajulemisch zuur, verminderde onstekingen bij 15 gezonde personen, bij wie door een subcutane injectie van middels door hitte gedode bacteriën (E.coli) een ontsteking geïnduceerd werd. Resunab remde de infiltratie met witte bloedlichaampjes een sleutelindicator voor de ontstekingssterkte van ongeveer 70%. Deze data werden op 28 september ter beschikking gesteld bij de zesde europese workshop voor Lipide mediatoren in Frankfurt (Duitsland).

De eerste Data stamt van 15 personen (5 met Placebo, 5 met 2 x daags 5 mg Resunab en 5 met 2 x daags 20 mg Resunab). De hogere Resunab-Dosis in deze studie is gelijk aan de hoge dosis in tussentijds lopende fase-2-Studie me resunab bij cystic fibrose of dermatomyositis. Resunab is een orale synthetische cannabinoïde die voornamelijk aan de CB2-receptor bindt.

Pressemitteilung von Corbus Pharmaceuticals vom 28. September 2016.

Nieuws in het kort

endocannaWetenschap/dier: Het endocannabinoïdensysteem zou een aangrijpingspunt zijn voor de behandeling van autisme
Bij een rattenmodel met autisme observeerde onderzoekers veranderingen in de CB1-receptoren en verminderde spiegel van het endocannabinoide anandamide. De auteurs concludeerde, dat „het  endocannabinoidesysteem een therapeutisch aangrijpingspunt voor de kern en geassocieerde symptomen van autistische patiënten kan zijn“.
Universiteit „Rome Tre“, Italie.
Servadio M, et al. Transl Psychiatry. 2016;6(9):e902.

Wetenschap/dier: Cannabinoïden versterken de effecten van standaard epilepsie medicamenten
Cannabinoiden, die de CB1-Receptor activeren (WIN 55,212-2, ACEA), versterkte in een muismodel met Epilepsie de anti-epileptische werking van Carbamazepin, Diazepam, Felbamat, Gabapentin, Phenobarbital, Topiramat en Valproinsäure.
Afdeling voor Gezondheidswetenschappen, Medische Faculteit, Universiteit „Magna Graecia“ van Catanzaro, Italie.
Citraro R, et al. EUR J Pharmacol. 2016;791:523-534.

vroeggeboorteWetenschap/mens: cannabisgebruik tijdens de zwangerschap is niet gekoppeld aan een negatief geboorte resultaat
Volgens een overzicht van studies na de werking van cannabisconsumptie op de zwangerschap, was er een klein verhoogd risico op minder geboortegewicht en vroeggeboorte.  De auteurs schreven, dat „moederlijke cannabis consumptie tijdens de zwangerschap na een terugblik op de invloedsfactoren geen onafhankelijk risicofactor voor ongunstige vroeggeboorte is“.
Kliniek voor Geboortehulp en Gyneacologie, Universiteit van Washington in St. Louis, USA.
Conner SN, et al. Obstet Gynecol. 2016;128(4):713-23.

gezondheidWetenschap/mens: De legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten heeft een minimale negatieve impact op de gezondheid gehad
Volgens een bericht van het CATO instituut in Washington DC heeft de legalisering van cannabis in Alaska, Colorado, Oregon en Washington maar “minimale” ongunstige effecten op gezondheid en veiligheid, inclusief drugsconsumptie, zelfmoordcijfers en verkeersveiligheid.
Dose of Reality: The Effect of State Marijuana Legalizations

hartWetenschap/dier: De activering van de nieuwe cannabinoïde receptor GPR18 heeft nuttige effecten op het hart
De Activering van de endocannabinoidreceptor GPR18 door abnormaal  Cannabidiol (abn-CBD) veroorzakte bij ratten bloeddrukverlaging onderdrukte de cardiale sympathische dominantie, verbeterde de functie van de linker hartkamer en verminderde de endiastolische druk in de linkerkamer. De auteurs schreven, dat „de tegengestelde beweringen nieuwe bewijzen voor een gunstig cadiovasculaire rol van GPR18 zijn“.
Brody School of Medicine, Universiteit van OOst-Carolina, Nord-Carolina, USA
Matouk AI, et al. J Cardiovasc Pharmacol, 20. September 2016 [Im Druck]

Wetenschap/mens: Een CB1 receptor blokkering verhoogt ontsteking
Bij 20 overgewichtige Patiënten met polyzystische eierstokken, versterkte de blokkade van de  CB1-Receptoren door Rimonabant ontstekingstekenen, namelijk de concentratie van VEGF (vaskulärer endothelialer Wachstumsfaktor) en Interleukine-8, een pro-ontstekingsbevorderende cytokine.
Instituut voor Academische Endocrinologie, Diabetes en Metabolisme, Universiteit van Hull, GrootBritanie.
Sathyapalan T, et al. Clin Endocrinol (Oxf), 21. September 2016 [Im Druck]

Wetenschap/cellen: THC vermindert de doorlaatbaarheid van de epithele cellen van de luchtwegen
In een studie met de epitheliale cellen van de bronchiën verminderde THC de permeabiliteit na blootstelling aan ontstekingsbevorderende cytokines door de activering van de CB2-Receptoren. De auteurs schreven, dat THC gunstig is „bij het voorkomen van ontstekingen door veranderingen in de doorlaatbaarheid van epithele cellen in de ademwegen, een belangrijk kenmerk voor ademwegenziektes“
Fakultät für Lebenswissenschaften, Universität von Nottingham, Großbritannien.
Shang VC, et al. Biochem Pharmacol, 15. September 2016 [Im Druck]

maagkankerWetenschap/cellen: Cannabinoïden verminderen de levensvatbaarheid maagkankercellen
In een studie met adenocarcinoom cellen in de maag van mensen, verminderde meerdere cannabinoiden  (CP 55,940, Anandamide, Methanandamide) de levensvatbaarheid. De Auteurs schreven, hun bevindingen  „het therapeutisch potentieel, dat cannabinoide-receptor-agonisten op maagkankercellen uitoefenen, te ondersteunen en te bevestigen“.
Nationaal Instituut voor Kankeronderzoek, Mexico City, Mexico.
Ortega A, et al. Life Sci, 15. September 2016 [Im Druck]

endoplastischWetenschap/cellen: THC veroorzaakt de dood van de kankercellen wat wijzigingen veroorzaakt in het endoplasmatisch reticulum
THC verhoogt de verhouding van Dihydroceramid tot ceramide in het endoplasmatisch reticulum (een celbestanddeel) van bepaalde hersentumorcellen (gliomacellen) en deze wijziging leidt uiteindelijk tot apoptosis, een vorm van geprogrammeerde celdood.
Biologisch Instituut, Complutense-Universiteit, Madrid, Spanje.
Hernández-Tiedra S, et al. Autophagy, 16. September 2016:1-17. [im Druck]

anandoWetenschap/cel: Anandamide veroorzaakt een versoepeling van menselijke slagaders
In de Mesenteriale slagaders van 31 patiënten. die een verwijdering van de darm hadden ondergaan. veroorzaakte het endocannabinoide Anandamide een matig sterke endotheel-afhankelijke vasculaire ontspanning via activering van de CB1 receptor.
Medische Faculteit, Universiteit van Nottingham, Royal Derby Hospital, GB.
Stanley CP, et al. Pharmacol Res. 2016;113(Pt A):356-363.


German

English

IACM Bulletin of 2 October 2016

1.

Germany: First patient gets a permission to grow his own cannabis

On 28 September the Federal Institute for Drugs and Medical Devices, an agency of the Federal Health Ministry, issued its first permission to grow cannabis for his own medical needs to a 57-year-old patient suffering from multiple sclerosis. The permission is valid until 30 June 2017. It has to be prolonged, if the health insurance does not cover the costs for cannabis flowers from the pharmacy thereafter.

The Federal Health Ministry was forced by a ruling of the Federal Administrative Court of 6 April to grant such permission. The Federal Government and the German Bundestag are preparing a law, according to which the costs for a treatment with cannabis flowers have to be reimbursed by the health insurances under certain conditions so that the need for self-cultivation would be eliminated. It is intended to make the law come into force in early 2017.

2.

Science/Human: Cannabidiol is effective in febrile infection-related epilepsy syndrome in a case series

Doctors from several paediatric centres in the USA, in Philadelphia, New York, Houston and Chicago, presented the cases of seven children with febrile infection-related epilepsy syndrome (FIRES), who had not responded to antiepileptic drugs or other therapies who were given the cannabidiol extract Epidiolex. After starting cannabidiol, 6 of 7 patients’ seizures improved in frequency and duration. One patient died due to multiorgan failure secondary to isoflurane. An average of 4 antiepileptic drugs was weaned. Currently 5 subjects are ambulatory, 1 walks with assistance, and 4 are verbal. Authors wrote that “while this is an open-label case series, the authors add cannabidiol as a possible treatment for FIRES.”

FIRES is a severe form of epilepsy affecting normal children after a febrile illness. It presents with an acute phase with a very difficult to treat status epilepticus and all patients develop a chronic phase with persistent refractory epilepsy. The typical outcome is severe brain damage or death.

3.

Science/Human: Cannabidiol improves severe form of childhood epilepsy in controlled clinical trial

The manufacturer of the CBD extract Epidiolex, GW Pharmaceuticals, reported of positive results of the second placebo-controlled Phase 3 clinical trial of this preparation for the treatment of seizures associated with Lennox-Gastaut syndrome, a rare and severe form of childhood-onset epilepsy. The trial randomized 225 patients into three arms, where Epidiolex was added to the current treatment in a dose of 20mg/kg body weight per day (n=76) or in a dose of 10mg/kg/day (n=73). The other patients (n=76) received a placebo.

Patients taking Epidiolex in the higher dose achieved a median reduction in monthly drop seizures of 42 percent compared with a reduction of 17 percent in patients taking placebo, and patients taking Epidiolex in the lower dose achieved a median reduction in monthly drop seizures of 37 percent. “The positive outcome in this second trial of Epidiolex in patients with Lennox-Gastaut syndrome demonstrates the effectiveness of this product in this particularly difficult to treat, childhood-onset epilepsy,” stated Dr Orrin Devinsky of New York University Langone Medical Centers and principal investigator in the trial.

4.

Science/Human: The synthetic cannabinoid Resunab reduces inflammation in healthy subjects

Resunab, formerly known as ajulemic acid, reduced signs of inflammation in 15 healthy subjects, in whom inflammation was induced by the subcutaneous injection of heat-killed bacteria (E. coli). Resunab inhibited infiltration by white blood cells, a key determinant of inflammation severity, by approximately 70%. The data were presented at the 6th European Workshop on Lipid Mediators on 28 September in Frankfurt, Germany.

The first set of data is from 15 subjects (5 on placebo, 5 on 5 mg Resunab twice a day and 5 on 20 mg Resunab twice a day). The top dose of Resunab in this study is the same as the top dose in the Phase 2 clinical trials currently underway with Resunab in cystic fibrosis, systemic sclerosis and dermatomyositis, respectively. Resunab is a synthetic oral cannabinoid that preferentially binds to the CB2 receptor.

5.

News in brief

Science/Animal: The endocannabinoid system may be a target for the treatment of autism
In a rat model of autism researchers observed changes of the CB1 receptor and reduced levels of the endocannabinoid anandamide. Authors concluded that “the endocannabinoid system may represent a therapeutic target for the core and associated symptoms displayed by autistic patients.”
University “Roma Tre”, Italy.

Science/Animal: Cannabinoids increase the effects of standard anti-epileptic drugs
Cannabinoids, which activate the CB1 receptor (WIN 55,212-2, ACEA), potentiated the anti-epileptic effects of carbamazepine, diazepam, felbamate, gabapentin, phenobarbital, topiramate and valproate in a mouse model of epilepsy.
Science of Health Department, School of Medicine, University “Magna Graecia” of Catanzaro, Italy.

Science/Human: Cannabis use during pregnancy is not associated with adverse birth outcome
According to a review of studies on effects of cannabis use on pregnancy outcome there was no increased risk for low birth weight and preterm birth. Authors concluded that “maternal marijuana use during pregnancy is not an independent risk factor for adverse neonatal outcomes after adjusting for confounding factors.”
Department of Obstetrics and Gynecology, Washington University in St. Louis, USA.

Science/Human: The legalization of cannabis in the USA had minimal adverse effects on health
According to a report by the CATO Institute in Washington DC legalization of cannabis in Alaska, Colorado, Oregon and Washington had only “minimal” adverse health and safety effects, including drug use, suicide rates, crime rates, and road safety.

Science/Animal: Activation of the new cannabinoid receptor GPR18 has beneficial effects on the heart
The activation of the endocannabinoid receptor GPR18 by abnormal cannabidiol (abn-CBD) caused hypotension, suppressed the cardiac sympathetic dominance, and improved left ventricular function and reduced left ventricular end diastolic pressure in rats. Authors wrote that “the current findings present new evidence for a salutary cardiovascular role for GPR18.”
Brody School of Medicine, East Carolina University, North Carolina, USA.

Science/Human: CB1 receptor blockade increases inflammation
In 20 obese patients with polycystic ovary syndrome blockade of the CB1 receptor by rimonabant increased signs of inflammation, namely the concentrations of VEGF (vascular endothelial growth factor) and interleukin 8, pro-inflammatory cytokine.
Department of Academic Endocrinology, Diabetes and Metabolism, University of Hull, UK.

Science/Cells: THC reduces permeability of airway epithelial cells
In a study with bronchial epithelial cells THC reduced permeability after exposure to pro-inflammatory cytokines by activation of the CB2 receptor. Authors wrote, that THC “beneficial in the prevention of inflammation-induced changes in airway epithelial cell permeability, an important feature of airways diseases.”
School of Life Sciences, University of Nottingham, UK.

Science/Cells: Cannabinoids reduce viability of stomach cancer cells
In a study with adenocarcinoma cells of the stomach of humans several cannabinoids (CP 55,940, anandamide and methanandamide) reduced their viability. Authors wrote that their results “support and confirm the therapeutic potential that cannabinoid receptor agonists exert in gastric cancer cells.”
Instituto Nacional de Cancerología, Mexico City, Mexico.

Science/Cells: THC causes death in cancer cells by inducing changes in the endoplasmatic reticulum
THC increases the dihydroceramide:ceramide ratio in the endoplasmic reticulum, a cell compound, of certain brain cancer cells (glioma cells), and this alteration finally leads to apoptosis, a form of programmed cell death.
School of Biology, Complutense University, Madrid, Spain.

Science/Cells: Anandamide causes relaxation of human arteries
In mesenteric arteries from 31 patients, who had undergone bowel resection, the endocannabinoid anandamide caused moderate endothelium-dependent vasorelaxation via activation of CB1 receptors.
School of Medicine, University of Nottingham, Royal Derby Hospital, UK.


 

International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 15/10/2016 Bulletin

Medicinaal cannabis nieuws, wetenschappelijke onderzoeken en meer.

For other languages scroll down please.


 

gezondheidWetenschap/Mens; In VS-staten met medicinale cannabis wetten is er een grotere deelname aan het beroepsleven en een verbetering van de algemene gezondheid van oudere personen.

Staten, die medicinale cannabiswetten hebben aangenomen, hebben een aanzienlijke toename van oudere Amerikanen in het beroepsleven ervaren. Dit is het resultaat van een nieuwe publicatie van onderzoekers aan de Johns Hopkins en de Tempeluniversiteit (USA). Staten met medicinale cannabis wetten hebben ook een verbetering van de algemene gezondheid van oudere mannen aangetoond, terwijl de effecten op de gezondheid van oudere vrouwen gemengd waren. De studie vergeleek, wat in de medicinale cannabis staten voor en na de afscheiding aan veranderingen was in vergelijking met andere staten waar de wetten niet zijn doorgevoerd. De gegevens uit de studie van de gezondheid en pensioen studie, een langdurig onderzoek over het gezondheid en wetenschappelijke welbevinden van oudere amerikaanse volwassenen.

De studie ontdekte, dat bij personen in de leeftijd van 50 jaar en ouder, de verschillen (mediwietwet) tot een 9,4 % toename zorgde op de beroepsbevolking en een 4,6 tot 4,9% toename van de wekelijkse arbeidstijd. De reden zit hierin, dat de algemene gezondheid in staten met medicinale cannabiswetten beter was. In deze staten verklaarde oudere mannen met een 5% hogere kans, dat hun gezondheid “zeer goed”of “uitstekend” was.  Deel van de reden voor de betere zelfbeoordeling van gezondheid, was, dat ze zelden pijn hadden.  De goedkeuring van een wet voor medicinale cannabis heeft geleid tot een ruwweg 10% daling van het percentage mannen  die aangaven pijn te lijden. Bij vrouwen nam de waarschijnlijkheid van het geven van pijn, echter met 3,8% toe, een tijdje na de goedkeuring van de wet voor medicinale cannabis, zoals de mannen een 5% hogere waarschijnlijkheid aangaven dat hun gezondheid zeer goed of uitstekend was.

Nicholas LH, Maclean JC. The Impact of Medical Marijuana Laws on the Labor Supply and Health of Older Adults: Evidence from the Health and Retirement Study. NBER Working Paper No. 22688. National Bureau of Economic Research, USA, September 2016.

Washington Post vom 4. Oktober 2016

Wetenschap/Mens: In een open klinische studie verbetert cannabis pijn en bewegingen bij patiënten met de ziekte van Parkinson

Het gebruik van cannabis verbeterde pijnen en beweging bij 20 patiënten met de ziekte van Parkinson, volgens een open studie uitgevoerd door wetenschappers van het Rabin medisch centrum in Petach Tivka en de Sackler medische faculteit van de universiteit van Tel Aviv. De symptomen werden gemeten 30 minuten voor en na inhalatie van cannabis en opnieuw na langdurig gebruik. De bewegingsfunctie werd beoordeeld met behulp van de Unified PD Measuring Scale (UPDMS) en de pijn met de Pain Rating Index (PRI) en een visuele analoge schaal (VAS).

Er was er een significante verbetering zichtbaar tussen de beginwaardes en 30 minuten na gebruik van de cannabis, voor gemiddelde resultaten voor beweging (30,4 versus 38,1), pijn volgens de PRI (9,7 vs. 27) en pijn volgens de VAS-score (3,6 vs. 6,4). De auteurs concludeerden dat cannabis “de scores voor beweging en pijnsymptomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson verbeterde”. Ze schreven dat “perifere en centrale routes vermoedelijk door cannabis beïnvloed worden”.

Shohet A, Khlebtovsky A, Roizen N, Roditi Y, Djaldetti R. Effect of medical cannabis on thermal quantitative measurements of pain in patients with Parkinson’s disease. EUR J Pain, 10. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/Mens: Cannabidiol kan werkzaam zijn bij de behandeling van epilepsie bij tubereuze sclerose

In een open studie met 18 kinderen in het ziekenhuis van Massachusetts in Boston (VS) was cannabidiol (CBD) effectief bij de behandeling van epilepsie veroorzaakt door tubereuze sclerose. Tubereuze sclerose complex (TSC) is een genetische stoornis waarbij epilepsie het belangrijkste neurologisch effect is. Achttien van de 56 patiënten die deelnamen aan een studie met cannabidiol bij behandelings-resistente epilepsie hadden de diagnose TSC. De startdosering was per dag 5 mg/kg lichaamsgewicht en werd wekelijks met 5 mg/kg verhoogd tot maximaal 50 mg/kg, als het werd verdragen.

De mediane wekelijkse aanvalsfrequentie lag voor het begin van de therapie bij 22,0. Na drie maanden behandeling met CBD was dit afgenomen tot 13,3. Bij patiënten die tegelijkertijd clobazam innamen (n=12) was de responsscore 58,3%, terwijl dit 33% was bij patiënten die geen clobazam gebruikten (n=6). De auteurs schreven dat “hoewel dubbelblinde, placebogecontroleerde studies nog nodig zijn, deze resultaten suggereren dat cannabidiol een werkzaam en goed te verdragen behandelingsoptie is voor patiënten met aanvallen bij TSC, die niet op andere middelen reageren.

 

Hess EJ, Moody KA, Geffrey AL, Pollack SF, Skirvin LA, Bruno PL, Paolini JL, Thiele EA. Cannabidiol as a new treatment for drug-resistant epilepsy in tuberous sclerosis complex. Epilepsia. 2016;57(10):1617-1624.

Nieuws in het kort

sativexWetenschap/Mens: Sativex is in de dagelijkse klinische praktijk nuttig bij de behandeling van  multiple sclerose
In de MOVE-2-EU-Studie werden 433 patiënten met multiple Sclerose, meerendeel uit Italië,, die Sativex gebruikte, 3 maanden lang begeleid. Na 3 maanden gebruikte 281 verder nog de sativex met een gemiddelde dosis van 6 inhalaties per dag. Spasticiteit, toevallen, vermoeidheid, pijn, kwaliteit van slaap en blaasfunctie waren aanzienlijk verbeterd.
Universiteit van Lille, Frankrijk.
Vermersch P, et al. EUR Neurol. 2016;76(5-6):216-226.

2agWetenschap/Mens: Een verminderde slaap verhoogt de spiegel van endocannabinoide 2-AG
Vergeleken met normale slaap, voerde een mindering van de slaap (4,25 uur slaap) bij 16 gezonde mannen 1,5 uur na het ontwaken tot een hogere concentratie (80%) van 2 AG (2-Arachidonoylglycerol) in het bloedplasma. De endocannabinoidespiegel nam ook na sporten (Ergometertraining) toe.
Instituut voor Neurowetenschappen, Universiteit van Uppsala, Zweden.
Cedernaes J, et al. Psychoneuroendocrinology. 2016;74:258-268.

thccWetenschap/Mens: Geen werking van THC op pijn bij patiënten met buikpijn in een gecontroleerde klinische studie
In een studie met 55 patienten met chronische buikpijn, die THC als tabletten met een dosis van tot driemaal 8 mg per dag voor 50-52 dagen toegediend kregen, was er geen significant verschil tussen  THC en een placebo met betrekking tot de werking op de pijnsterkte.
Medicijncentrum  Radboud-Universiteit, Nijmegen, Nederland.
de Vries M, et al. Clin Gastroenterol Hepatol, 5. Oktober 2016 [im Druck]

muziekalcoholwietWetenschap/Mens: De stressreactie bij patiënten met Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) en alcoholverslaving wordt door genetische varianten van de FAAH gemoduleerd.
Bij 49 patienten met post traumatische stress syndroom en alcoholverslaving was de reactie op stress afhankelijk van de genetische varianten van FAAH (Fettsäureamidhydrolase), die verantwoordelijk is voor de afbouw van endocannabinoide anandamid is. De Auteurs schreven, dat „deze bevindingen op het eCB signalering traject , een veelbelovend aangrijpingspunt is voor toekomstige antistress medicijnen“.
Nationaal Instituut voor alcoholmisbruik en alcoholisme, NIH, Bethesda, USA.
Spagnolo PA, et al. Alcohol Clin Exp Res, 26. September 2016 [Im Druck]

cellencbdWetenschap/Dier: CBD zou de werking van THC kunnen verzwakken op het gedrag
In een studie met 6 apen had CBD, die een gelijke dosis als THC werd toegediend, geen effect op bepaalde gedragspatronen, die door THC worden veroorzaakt. Als de dosis CBD 3x zoveel verhoogt werd, zwakte de werking van THC pas af.
Voorklinisch Pharmakologisch Lab, Northeastern-Universiteit, USA.
Jacobs DS, et al. Exp Clin Psychopharmacol. 2016;24(5):320-330.

parkinsonWetenschap/Dier: CBD kan nuttig zijn bij de ziekte van Parkinson en tardive dyskinesie
De herhaalde toediening van reserpine aan knaagdieren zorgt ervoor dat er een bijzondere waardevermindering van motorische vaardigheden, dit gaat gepaard met cognitieve tekorten. Het wordt gebruikt voor tardieve dyskinesie als ook voor de ziekte van Parkinson. CBD (0,5 en 5 mg/kg) zwakte de toename bij ratten af van het cataleptic gedrag en de bewegingen van de mond, die door Reserpine veroorzaakt worden. CBD (0,5 mg/kg) verbeterde ook de door Reserpine veroorzaakte geheugentekorten. De auteurs schreven, dat CBD nuttig kan zijn voor  „Pharmakotherapie voor de ziekte van Parkinson en tardieve dyskinesie“ .
Kliniek voor Psychiatrie, Bondsuniversiteit van Sao Paulo, Brazilie.
Peres FF, et al. Front Pharmacol. 2016;7:343

peaWetenschap/Dier: Palmitoylethanolamide vermindert jeuk en andere symptomen van door contactallergie veroorzaakte dermatitis
Palmitoylethanolamide (PEA) muizen werd geïnjecteerd met door contactallergie geactiveerde dermatitis. Deze behandeling verminderde de incidentie van oor krabben, infiltratie door mestcellen en andere kenmerken van deze allergie.
Pharmaceutisch Instituut, Universiteit van Napels Federico II, Italie.
Vaia M, et al. EUR J Pharmacol, 5. Oktober 2016 [im Druck]

spinoWetenschap/Dier: Het endocannabinoidesysteem is bij spinocerebellaire ataxie type 3 veranderd
In een muismodel met SpinoCerebellaire Ataxie Type 3 (SCA-3) was het endocannabinoïdensysteem verkeerd geregeld, „Wat suggereert dat het een farmacologische interventie zou zijn, met als doel, deze veranderingen te corrigeren, een  veelbelovende optie voor SCA 3.“
Medische Faculteit, Universiteit Complutense, Madrid, Spanje.
Rodríguez-Cueto C, et al. Neuroscience, 4. Oktober 2016 [im Druck]

crpsWetenschap/Dier: De activering van de CB2-Receptoren kon bij de behandeling van een complexe regionale pijn syndroom (CRPS) type 1 nuttig zijn
Het complexe regionale pijn syndroom Type 1 (CRPS-1) blijft een der grootste klinische uitdagingen bij neuropatische pijnsyndromen. Bij een rattenmodel met CRPS-1 verminderde een synthetische cannabinoïde  (MDA7), die specifiek  de CB2-receptor activeert, pijn en ontstekingen bij dit syndroom.
Kliniek voor pijn-Management, Cleveland Clinic, USA.
Xu J, et al. EUR J Neurosci, 6 und 20. September 2016 [Im Druck]

Wetenschap/Cellen: Cannabidiol moduleerd genen, die met amyotrofische laterale sclerose is gerelateerd
Met behulp van menselijke cellen, toonde onderzoekers aan dat Cannabidiol (CBD) de expressie,  van genen wezenlijk veranderde, welke met de pathologie van Amyotrofische laterale sclerose,  oxidatieve stress,  mitochondriale dysfunctie en excitotoxicity samen hangen.
IRCCS Centro Neurolesi “Bonino-Pulejo”, Messina, Italie.
Soundara Rajan T, et al. J Cell Biochem, 7. Oktober 2016 [im Druck]

hersenbloedingWetenschap/Dier: CBD kan hersenschade tot 18 uur na de geboorte verminderen.
Hersenschade, die pasgeboren muizen door verminderde bloedtoevoer gekregen hadden, konden door CBD tot 18 uur na de geboorte, verminderd worden. De auteurs schreven, dat het therapeutisch tijdvenster voor een zenuwbeschermende behandeling met CBD groters was als eerder gemeld.
Hospital Clínico San Carlos – IdISSC, Madrid, Spanje.
Mohammed N, et al. CNS Neurol Disord Drug Targets, 27. September 2016 [Im Druck]

Wetenschap/Mens: Cannabinoiden kunnen door chemotherapie veroorzaakte diaree voorkomen
In een studie met ratten kon diaree, die door chemotherapie 5-Fluoruracil veroorzaakt wordt, door de synthetische cannabinoide (WIN 55,212-2) voorkomen worden.
Faculteit de Ciencias de la Salud, Universiteit Rey Juan Carlos, Madrid, Spanje.
Abalo R, et al. Neurogastroenterol Motil, 30. September 2016 [Im Druck]


 

German

English


 

International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 30/10/2016 Bulletin

Medicinaal cannabis nieuws, wetenschappelijke onderzoeken en meer.

For other languages scroll down please.


autismeWetenschap/mens: Een combinatie van palmitoylethanolamide en Luteoline verbeterde de symptomen van autisme bij een kind

Een combinatie van de endocannabinoide Palmitoylethanolamide (PEA) en de flavinoide Luteolin verbeterde symptomen van autisme bij een 10 jarige jongen. Luteolin zit in veel planten, waaronder Selderie, Broccoli, groene peper, camille en olijven. Onderzoekers aan de universiteit van Messina (Italie) en andere italiaanse en VS instituten voerden een studie met muizen met autisme uit en diende de toebereiding aan een kind toe.

Een behandeling met Ultra micro fijne PEA met Luteoline verbeterde het sociale en niet sociale gedrag van muizen met autisme, die door afbraak van valproic zuur was veroorzaakt en verbeterde het klinische beeld bij een 10-jarige jongen met een vermindering van stereotypen. De auteurs schreven, dat “deze data aangeven, dat de symptomen van ASS (Autisme-Spectrum-Storing) door substanties verbeterd kunnen worden, van wat bekend is, dat het de activering van massacellen en microglia controleren.”.

 

Bertolino B, Crupi R, Impellizzeri D, Bruschetta G, Cordaro M, Siracusa R, Esposito E, Cuzzocrea S. Beneficial Effects of Co-Ultramicronized Palmitoylethanolamide/Luteolin in a Mouse Model of Autism and in a Case Report of Autism. CNS Neurosci Ther, 4. Oktober 2016 [im Druck]

turkijeTurkije: De regering maakt gecontroleerde productie van cannabis mogelijk in 19 provincies

In 19 Provincies van Turkije wordt de cannabisproduktie onder gecontroleerde voorwaarden toegestaan. Dit is volgens een decreet van het ministerie van voedsel, landbouw en veeteelt, aan het eind van de maand september, waar de illegale productie besproken werd. De cannabisproduktie zal in de Provincies Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat en Zonguldak, toegestaan worden.

De toestemming is geldig volgens het besluit in eerste instantie voor een maximum 3 jaar. In uitzonderlijke gevallen kan het ministerie ook vergunningen in andere provincies regelen, wanneer de productie voor, “wetenschappelijke doeleinden” geldt. Als ze een vergunning aanvragen, moeten potientiële producenten garanderen, dat ze niet aan een illegale productie, illegale handel of consumptie van cannabis of verdovingsmiddelen hebben deelgenomen.

Hurriyet Daily News vom 14. Oktober 2016

endocannaWetenschap: Meer gedetailleerde structuur van de cannabinoïde-1-receptor bepaalt

Een nieuwe studie, die door het US-amerikaanse Nationaal Instituut voor drugsmisbruik ondersteund wordt leverde een gedetailleerde blik op de menselijke cannabinoidereceptor. Het onderzoek werd door een samenwerking van wetenschappers van meerdere universiteiten doorgevoerd. Ze verklaarde dat de resultaten een beter begrip vormden voor de werking van cannabis.

De Auteurs van de studie toonde, hoe natuurlijke en synthetische cannabinoiden aan de receptoren binden, hun effect uit te oefenen, die na hun verklaringen afhankelijk van de bron aanzienlijk variëren. .„Cannabinoiden kunnen zeer verschillende resultaten produceren, afhankelijk daarvan, is hoe ze aan de CB1-receptor binden” verklaarde NIDA-Directrice Nora Volkov in een persbericht. „Als we begrijpen, hoe deze chemische substantie aan de CB1-Receptor binden, zo helpt ons het bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en levert inzichten in de therapeutische resultaten van het cannabinoidensysteem in het lichaam“.

Hua T, Vemuri K, Pu M, Qu L, Han GW, Wu Y, Zhao S, Shui W, Li S, Korde A, Laprairie RB, Stahl EL, Ho JH, Zvonok N, Zhou H, Kufareva I, Wu B, Zhao Q, Hanson MA, Bohn LM, Makriyannis A, Stevens RC, Liu ZJ. Crystal Structure of the Human Cannabinoid Receptor CB1. Cell. 2016;167(3):750-762

UPI vom 20. Oktober 2016


 

Nieuws in het kort

ptssWetenschap/Mens: CBD verbeterde de symptomen van Post Traumatische Stress Syndroom bij een kind
CBD (Cannabidiol) was werkzaam bij de vermindering van angst en bij de verbetering van de slaap bij een 10-jarig meisje met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)  Andere medicatie was niet werkzaam of met ernstige bijwerkingen verbonden.
Medische Faculteit van de Universiteit van Colorado, Fort Collins, USA.
Shannon S, et al. Perm J, 12. Oktober 2016 [im Druck]

eihaEuropa: Maatregelen met de bedoeling CBD op voorschrift te regelen en in aanmerking te laten komen als medicijn 
De EURopean Industrial Hemp Association (EIHA) is een petitie gestart, dat zich tegen verzoeken van sommige farmaceutische ondernemingen keert, die CBD tot een substantie willen maken, dat het alleen op voorschrift verkrijgbaar is. Zo een wetgeving zal veel burgers begrenzen, die toegang tot CBD hebben, die van CBD in de voeding en kosmetica profiteren. Om deze petitie te ondersteunen, kan je de  Ondersteuningspetitie bezoeken.

Wetenschap/mens: De goedkeuring van medische cannabiswetten in de VS verhoogde het gebruik niet bij mensen jonger dan 26 jaar
Met behulp van gegevens uit de national survey over drugsgebruik en gezondheid in de VS in de jaren 2004-2013 toonde onderzoeker, dat cannabisconsumptie onder volwassenen boven de 26 jaar toegenomen is, echter niet bij jongere mensen.
Columbia Universiteit, New York, USA.
Martins SS, et al. Drug Alcohol Depend. 2016;169:26-32.

psychosesWetenschap/dier: CBD activeert in hoge doses de dopamine-2 receptor
CBD (Cannabidiol) is er niet om bekend, aan het Dopamine-2-Receptor (D2-Receptor) te werken, nieuw onderzoek toont toch, dat hoge CBD-Doses aan de D2-Receptor binden, zoals andere  anti-psychotische medicatie doet.
Kliniek voor Psychiatrie, Universiteit van Toronto, Canada.
Seeman P, et al. Transl Psychiatry. 2016;6(10):e920.

cocaplantWetenschap/mens: cannabisgebruik verhoogt het risico van overlijden niet voor drugsverslaafden
In een collectief van 474 patiënten met een verslaving aan opiaten, cocaïne en alcohol verhoogde het gebruik van cannabis maar niet het sterfrisico.
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Universitat Autònoma de Barcelona, Badalona, Spanje.
Fuster D, et al. J Addict Med, 6. Oktober 2016 [Im Druck]

diabetesWetenschap/dier: CBD toonde preventieve effecten tegen type 1-diabetes
Genetisch gemodificeerde muizen, die spontaan diabetes ontwikkelen, ontwikkelde een Type-1-Diabetes als eerste en toonde later significant verminderde tekenen van ontstekingen, als ze met CBD  (Cannabidiol) behandeld werden.
Afdeling voor Anesthesie, pijnbehandeling en perioperatieve medicijn, Dalhousie-Universiteit, Halifax, Canada.
Lehmann C, et al. Clin Hemorheol Microcirc, 18. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/mens: Genen voor de CB1-receptor beïnvloeden het risico op hoofdpijn
Mensen met een bepaalde variant van het gen, wat de CB1-Receptor codeerd, heeft een verhoogd risico voor hoofdpijn met misselijkheid, „wat een specifiek pathologisch mechanisme bij de ontwikkeling van migraine stelt en suggereert, dat een ondergroep van migrainepatiënten, die aan stress-geïnduceerde migraine met misselijkheid lijden, van behandelingen profiteren kunnen die het endocannabinoidesysteem verhogen“.
Hongaarse Akademie der Wetenschappen, Semmelweis-Universiteit, Budapest, Hongarije.
Juhasz G, et al. Genes Brain Behav, 19. Oktober 2016 [im Druck]

verdamperWetenschap/mens: Ongeveer eenderde van de gebruikers van medicinale cannabis gebruikt een verdamper, maar dat alleen slechts weinig
In een groep van 1485 medicinale cannabis gebruikers uit het zuidelijke Michigan, gaf 39 % aan, dat ze in de afgelopen maanden een verdamper (vaporizer) aangeschaft hebben maar slechts 2,3 % verklaarde, dat het gebruik van een verdamper de enige toedieningsvorm was.
Kliniek voor Psychiatrie, Universiteit van Michigan, Ann Arbor, USA.
Cranford JA, et al. Drug Alcohol Depend. 2016 Oct 15;169:41-47.

thccccccWetenschap/mens: Vergelijking van de biodisponibiliteit van opgeloste THC en THC capsules
Een nieuwe Dronabinol/THC-oplossing werd onder nuchtere voorwaarden met THC-capsules vergeleken, bij 52 gezonde personen. De systemische biologische beschikbaarheid van 4,25 mg  THC oplossing was vergelijkbaar met die van 5 mg THC capsules. De oplossing resulteerde in een lagere intra-individual variabiliteit.
INSYS Therapeutics, Chandler, USA.
Parikh N, et al. Clin Pharmacol. 2016;8:155-162.

Wetenschap/mens: De slaap is het beste bij incidentele cannabisgebruikers
Bij een totaal van 98 personen (waarvan 53 vrouwen) met een doorsnee leeftijd van 22.3 jaar, werden met betrekking tot de kwaliteit van de slaap als een functie van het gebruik van cannabis vergeleken, niet dagelijkse cannabisconsumenten (n = 29), dagelijkse consumenten (n = 49) en niet consumenten (n = 20). De hoogste gemiddelde waarden van slapeloosheid waren dagelijkse gebruikers  (7,0) gevonden, vergeleken met niet dagelijkse consumenten (4,9) en niet consumenten (5,0). Een slechte slaap werd bij 10,3 % van de niet dagelijkse consumenten, 38,8 % van de dagelijkse consumenten en 20,0 % van de niet consumenten vast gesteld.
Onderzoekerscentrum voor verslaving, Universiteit van Michigan, Ann Arbor, USA.
Conroy DA, et al. J Addict Dis. 2016;35(2):135-43.

Wetenschap/dier: Cannabinoïden zijn effectief tegen multipel myeloom/ziekte van Kahler
Bij cellen van patienten met myeloom (ziekte van Kahler) induceerde het synthetische cannabinoide WIN 55,212-2 apoptosen (geprogrammeerde celdood). Deze werking werd door  de CB2-Receptor in gang gezet. Deze cannabinoide versterkte de werkzaamheid van Dexamethason en Melphalan tegen myeloom. Bij muizen met myeloom onderdrukte het cannabinoide de tumorgroei.
Universiteitsziekenhuis Virgen del Rocío, Universieit de Sevilla, Spanje.
Barbado MV, et al. Int J Cancer, 25. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/dier: De activering van de CB1 receptor vermindert stress
In een rattenmodel met stress (geforceerde zwemtest) verminderde de activering van de CB1-Receptoren en een antagonistische werking op de TRPV1 receptor stress en oefende antidepressieve effecten uit.
Instituut voor pharmaceutische Wetenschappen van Ribeirão Preto, Universiteit van Sao Paulo, Brazilie.
Sartim AG, et al. Neuroscience, 19. Oktober 2016 [im Druck]

hersenbloedingWetenschap/mens: De activering van de Cannabinoïden-2-Receptor resulteerde tot antifibrotische effecten
Bij ratten verminderde het synthetische cannabinoide JWH-133, die de CB2-Receptor activeert, de fibrose na een bloeding in de ventrikels van de hersenen en verminderde zo de neiging tot een hydrocefalie (waterhoofd).
Derde Militäire Medische Universiteit, Chongqing, China.
Tan Q, et al. Brain Res, 18. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/dier: Het endocannabinoïdensysteem speelt een rol bij slaap
Nieuw onderzoek toont, dat elementen van het endocannabinoidesysteem, zoals de CB1-Receptor, FAAH (Fettsäureamidhydrolase) en AMT (Anandamide-Membraan-transporter), die slaap-homeostase na een langere groeifase moduleren.
Universiteit Anáhuac Mayab, Mérida, Mexico.
Murillo-Rodríguez E, et al Neuroscience, 13. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/cel: THC en CBD remmen myeloma cellen
CBD en THC, vooral in combinatie, konden de levensvatbaarheid van Myeloma-cellen door  indexering van autophagy-afhankelijke necrose te verminderen en het verminderde de celmigratie. De cannabinoiden werkte in synergie met Carfilzomib, een nieuwe Immunproteasom-remmer.
Fakulteit voor Pharmacie, Universiteit van Camerino, Italie.
Nabissi M, et al. Oncotarget, 18. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/cellen: Cannabinoïden verminderen schade aan de zenuwen door de amyloid-bèta-peptide
Meerdere cannabinoiden verminderde de zenuwcelschade, die door Amyloid-Beta-Peptide veroorzaakt wordt, dat meervoudig bij de ziekte van alzheimer voorkomt. Onderzoekers ontdekte enige mechanisme van deze werking.
Escuela de Medicina, Pontificia Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile.
Gajardo-Gómez R, et al. Glia, 19. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/cellen: Het blokkeren van de CB1 receptoren verminderd de groei van renale carcinoom cellen (niercelkanker) 
Het aantal CB1-Receptoren was bij menselijke nierkanker verhoogd. De blokkade van de CB1-Receptor verminderde de groei van de kankercellen enorm.
Renji-Ziekenhuis, medische Faculteit, Shanghai Jiaotong Universiteit, China.
Wang J, et al. Tumour Biol, 18. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/dier: Een CBD extract verbeterde de symptomen bij darmontsteking
Bij muizen, waarbij een colitis was geïnduceerd door een chemische stof, verminderde een CBD-Extract de schade en de darmbewegingen.
Universiteit van Napels Federico II, Italie.
Pagano E, et al. Front Pharmacol. 2016;7:341.


 

 

English

German

Bron