Het gebruik van medicinale cannabis en deelnemen aan het verkeer

DSCN1535

Zoals iedereen weet zijn de wetten ten aanzien van alcohol en drugs veranderd en strenger geworden.  Tijd om het CBR en overige instanties te bellen en informatie in te winnen. Bij deze. Er zijn nogal wat tegenstrijdigheden.

Vanaf 1 juli 2017 mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen.


DSCN1538

KNMP

Nieuwe wet: niet autorijden bij morfine of medicinale cannabis

13 juli 2017

Gebruikers van morfine en medicinale cannabis mogen niet autorijden. Dit blijkt uit nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 over het gebruik van drugs in het verkeer. De wet maakt geen uitzondering voor gebruik van middelen die op recept door een apotheker zijn afgeleverd.

De wet wijkt af van het verkeersdeelnameadvies van de KNMP. Hierin staat dat gebruikers van morfine en medicinale cannabis de eerste 14 dagen geen auto mogen rijden. Na 2 weken gebruik wordt verkeersdeelname als veilig beschouwd, tenzij er sprake is van bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

De KNMP gaat overleg plegen met betrokken ministeries (IenM, Veiligheid en Justitie alsmede VWS).

Lees het nieuwsbericht over de nieuwe wetgeving op Rijksoverheid.nl

Bij de apotheek: Let op het is sinds 07/2017 verboden te rijden wanneer cannabinoiden gebruikt worden, ook bij gebruik op recept


 Dit heeft dus impact op duizenden patiënten die nu dus niet meer mogen deelnemen aan het verkeer, van de een op andere dag, zonder overleg met het ministerie van gezondheid en het BMC.

24/7/2017 NHG

Nieuwe wet heeft gevolgen voor patiënten die morfine of medicinale cannabis gebruiken en autorijden

 

Voor 1 juli 2017 was er voor medicinaal cannabis gebruikers een uitzondering in het verkeer!

Elke arts die medicinale cannabis voorschrijft hoort  in jouw dossier te vermelden of je nog rijvaardig bent of niet!

De arts heeft ook die informatieplicht naar de patiënt toe. Als hij het dus goedkeurt dat je na het verdampen of nuttigen van thee, het gebruik van olie, met de door hem aangeven dosis, deel kan nemen aan het verkeer, mocht je dat gewoon doen. (nu onduidelijk)

CBR stelt eigen regels

Medicinale gebruikers die olie gebruiken of cannabis inhaleren met een vaporiser mogen van het CBR wel rijden, medicinale rokers van joints nooit. Dit is een niet te rechtvaardigen onderscheid dat door het CBR niet wordt uitgelegd. Ook niet wie dat bepaalt. Ook indien je arts voorschrijft dat je het rookt om medicinale redenen, houden ze voet bij stuk.

De afbraak van THC in olievorm is 3 à 4 keer langzamer dan wanneer THC wordt gerookt. Het is daarom niet uit te leggen waarom het CBR wel toestemming geeft voor de consumptie van THC in olie of middels een vaporiser bij deelname  aan het verkeer, maar niet voor roken met een joint. Je inhaleert THC zowel met een vaporiser als met een joint. Ook dit hebben we nogmaals uitgelegd aan het CBR maar daar snappen ze niks van.

Het CBR beoordeelt ook de reden waarvoor cannabis wordt voorgeschreven. Een gebruiker kan hiervoor een gezondheidsverklaring opsturen. Er zijn slechts weinigen die dat doen. Of dit zal veranderen na 1 juli moeten we afwachten. (slechts 11 patiënten hebben deze verklaring in Nederland)

Vanaf nu;

Medicinale gebruikers uitgesloten van deelname aan het verkeer

Endocannabinoïden zijn door het lichaam aangemaakte cannabinoïden. Medicinale rokers gebruiken doorgaans cannabis om een tekort aan endocannabinoïden te compenseren. Niet iedereen met meer dan 3 microgram THC in 1 liter bloed heeft te kampen met een beïnvloeding van de rijvaardigheid. Ze snappen het nog steeds niet.

Terwijl dit geadviseerd werd door apotheek / arts

Bij medicinale THC houdende cannabis(olie) wordt afgeraden, bij dagelijks gebruik, de eerste 2 weken achter het stuur te gaan. Daarna alleen als u geen last meer heeft van bijwerkingen. Bij incidenteel medicinaal gebruik wordt autorijden afgeraden tot en met 15 uur na gebruik.

(Quote van Maurice Veldman, aangevuld door PGMCG)


 

Bureau medicinale cannabis:

4.7 Beïnvloeding van de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen
Het gebruik van cannabis kan in het begin leiden tot verminderd reactie en
concentratievermogen.
Dit treedt met name aan het begin van de therapie op tijdens het vinden van de juiste dosering.
Vele dagelijkse bezigheden kunnen daarvan hinder ondervinden. Deelname aan het verkeer en het bedienen van machines wordt in beginsel afgeraden.

Als een gebruiker eenmaal goed is ingesteld en een steady state is bereikt zonder duidelijk aanwezige sedatie dan is deelname aan het verkeer in de meeste gevallen mogelijk.

 


 

Hier kan je bij het CBR de Eigen Verklaring aanvragen. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier ‘Eigen verklaring’. U heeft een geldig rijbewijs. Maar u twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden, omdat uw situatie veranderd is. U heeft bijvoorbeeld de diagnose diabetes gekregen, u heeft een oogoperatie gehad of u kunt uw arm beperkt gebruiken. Dan is het belangrijk dat u laat onderzoeken of u nog wel ‘rijgeschikt’ bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Weet u niet zeker of u nog wel veilig en verantwoord kunt rijden? Maar gaat u toch de weg op en veroorzaakt u een ongeluk? Dan kunt u in bepaalde gevallen aansprakelijk gesteld worden.Weet u niet zeker of u een Eigen verklaring moet invullen? Belt u dan met de klantenservice. Zij kunnen u advies geven.

Zorg dus dat als je cannabis als medicijn gebruikt, dit altijd laat vermelden in je dossier!  (dit was voor 1 juli 2017)

wet

Drugs
Drugs in het verkeer zijn absoluut taboe. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. Dus ook voor partydrugs als XTC en amfetamine. Drugsgebruik is aan te tonen via een bloed- of urineproef. Die moet u als verdachte bestuurder verplicht ondergaan. De sancties zijn niet mals. Een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal € 7.800. Ook kan uw rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar worden ontzegd. Wordt u in deze vijf jaar opnieuw onder invloed van drugs als automobilist betrapt? Dan wordt uw rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar ontzegd.

Medicijnen
Sommige geneesmiddelen kunnen het reactievermogen verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen, spierverslappers en medicijnen tegen overgevoeligheid. Deze geneesmiddelen zijn te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking. Het kan soms wel 48 uur duren voordat deze medicijnen zijn uitgewerkt. Ook medicijnen zonder gele sticker kunnen het reactievermogen aantasten als ze in hogere doseringengebruikt worden of in combinatie met alcohol. Dat geldt met name voor pijnstillers. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg zonodig met de arts.

Bron


 

Cannabiszorg die  23 juni 2017 geinformeerd heeft schrijft dit:

Vanaf 1 Juli aanstaande wordt de THC speekseltest ingevoerd in de Wegenverkeerswet. Dit houdt in dat de politie speeksel van bestuurders (auto, motor en (brom)fiets) mag controleren op aanwezigheid van THC. Een positieve THC test is reden voor een bloedonderzoek wat kan leiden tot verlies van het rijbewijs voor een periode van 1 jaar.
Naar aanleiding van vragen van onze patiënten heeft Cannabiszorg contact opgenomen met het Centraal Bureau Rijvaardigheid om vast te stellen wat deze wet betekent voor medicinale cannabisgebruikers. Er zal niet veel veranderen voor onze patiënten. Bij medicinale THC houdende cannabisolie wordt afgeraden, bij dagelijks gebruik, de eerste 2 weken achter het stuur te gaan. Daarna alleen als u geen last meer heeft van bijwerkingen. Bij incidenteel medicinaal gebruik wordt autorijden afgeraden tot en met 15 uur na gebruik.
Om onze patiënten gerust te stellen en de politie te helpen met het beoordelen van de situatie kunnen wij het volgende aanbieden. Op aanvraag van de patiënt sturen wij een gewaarmerkte kopie van het recept. Dit document kan bij eventuele controle aan de politieagent worden overhandigd.

Bron

Dit kan natuurlijk ook gewoon met het recept van je medicinale cannabis, wat geschreven is door je arts of een gebruikersverklaring van je arts. Deze kan je dan ook overhandigen aan de politie.


 

bekwaamheidarts

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden?

  • Rijd de eerste 2 weken geen auto. Daarna alleen als u geen last meer heeft van bijwerkingen.  Pas op met alcohol. Dit kan u extra suf maken en de rijvaardigheid sterk beïnvloeden.

 

Let op: ook MS of kanker kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol en cannabis versterken en verlengen elkaars werking aanzienlijk. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

Bron en apotheek

Informatiefolder BMC

Onderzoeksresultaten autorijden en cannabis


 

Zo werkt nieuwe drugstest voor verkeersgebruikers

Vanaf 1 juli 2017 mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Hoe gaat de test in zijn werk?

Lees meer

Het is al een aantal x uitgesteld:

Drugstest automobilisten jaar uitgesteld

Drugstest in het verkeer pas in 2016 beschikbaar

16/8/2016

‘Nieuwe vertraging voor drugstest in verkeer beschamend’

Eind juni maakte de minister bekend dat 1 januari 2017 niet haalbaar was en dat politie de speekseltesters vanaf medio 2017 kan gebruiken.


Bij aanhouding in het verkeer altijd vermelden dat je onder de medicijnwetgeving valt en dat je arts hiervan op de hoogte is!

Zorg dat je altijd een verklaring van je arts bij je hebt.

Bron Stichting PGMCG


drugstest

Maurice Veldman | 15-06-2017 VVS Advocaten

Speekseltest maakt cannabisgebruiker vogelvrij

Speekseltest maakt cannabisgebruiker vogelvrij

Per 1 juli aanstaande wordt in de Wegenverkeerswet de speekseltest ingevoerd waarmee de politie automobilisten, motorrijders en (brom)fietsers speeksel mag afnemen om te controleren op de aanwezigheid van THC en andere drugs. Is de test positief, dan volgt er een bloedtest die kan leiden tot verlies van het rijbewijs voor minimaal de periode van een jaar. Mr. Maurice Veldman legt uit wat Big Brother nu weer in petto heeft voor Blowend Nederland.

bloedtest na positief resultaat speekseltestNa jaren van touwtrekkerij is het er, ondanks bezwaren van vele deskundigen, toch van gekomen: We krijgen vanaf 1 juli aanstaande te maken met een speekseltest in het verkeer. Iedere verkeersdeelnemer die een voertuig bestuurt, kan worden onderworpen aan deze test. De test maakt duidelijk of er THC in het bloed zit, maar de hoeveelheid moet vervolgens via een bloedonderzoek worden vastgesteld.

Lees meer

Maurice Veldman | 30-06-2017

Nogmaals: de speekseltest

Komende zaterdag is het zover: De speekseltest is dan een feit en iedere verkeersdeelnemer kan worden gedwongen zich daaraan te onderwerpen. Wat is de verwachting? Wordt de rijvaardigheid nadelig beïnvloed door cannabis? Wanneer moet je oppassen en moet je een bloedtest ondergaan? Mr. Maurice Veldman geeft nog enkele relevante feiten aan de vooravond van de inwerkingtreding van de zoveelste maatregel tegen blowers.

lees meer

 

Bron