Fibromyalgie: Big Pharma versus Medicinale Cannabis

fibrovspharmamcs

 

Naar schatting zijn er vijf miljoen Amerikanen die moeten omgaan met fibromyalgie, in Nederland lijden vele tienduizenden Nederlanders in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden.

Ze leven met een chronische pijn in bindweefsel en spieren, vermoeidheid, depressie, hoofdpijn en slapeloosheid en artsen weten niet waarom deze ziekte zich ontwikkelt of hoe deze te genezen. De meeste fibromyalgie patiënten zijn vrouwen en ze hebben vaak het gevoel dat beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg hun niet serieus nemen. De beschikbare medicijnen veroorzaken vaak meer problemen dan ze oplossen.

Maar er is eindelijk een zonnestraal voor fibromyalgie-patiënten: medicinale cannabis.

Uit een recente enquête met 1339 fibromyalgie patiënten, uitgevoerd door de National Pain Foundation, bleek dat medische cannabis veel effectiever is dan de drie geneesmiddelen goedgekeurd voor deze ziekte (Cymbalta, Lyrica, en Savella)  Van de patiënten die medicinale cannabis geprobeerd hadden, beoordeelde 62 procent dat het zeer effectief bij de behandeling van hun fibromyalgie symptomen helpt, 33 procent zei dat het een beetje geholpen had en slechts 5 procent zei dat het niet had geholpen. Vergelijk dat met het aanbod van Big Pharma: 60 procent zei dat Cymbalta  helemaal niet hielp, 61 procent zei dat Lyrica helemaal niet hielp en 68 procent zei hetzelfde over Savella.

Niet alleen zijn deze medicijnen duur en ineffectief, ze komen vaak met een nachtmerrieachtige lijst van bijwerkingen. Hier zijn er slechts een paar van de Lyrica bijwerkingen:

-Ernstige, zelfs levensbedreigende, allergische reacties
Suïcidale gedachten of handelingen bij ongeveer 1 op de 500 mensen
Zwelling van de handen, benen en voeten, die ernstig kunnen zijn voor mensen met hartproblemen
Duizeligheid, wazig zien, gewichtstoename, slaperigheid, moeite met concentreren, zwelling van handen en voeten, droge mond, en het gevoel “high”

keuzemedicijn

Daarvan is de enige bijwerking ook veroorzaakt door medische cannabis het “High” voelen 

en cannabissoorten met lagere verhoudingen van THC tot CBD (een niet-psychoactieve chemische cannabinoide) bleken zeer effectief bij de behandeling van pijn, zonder dat deze invloed er is.

Wijzend op de verrassende resultaten van de enquête, Dan Bennett, MD, een interconventionele wervelkolom- en pijn chirurgische arts en voorzitter van de National Pain Foundation, commentaar, “Fibromyalgie is verwoestend voor degenen die het in zijn greep heeft en er mee moeten leven. Er is veel dat we niet begrijpen. We moeten innovatieve ‘out of the box’ oplossingen zoeken, die het gezicht van deze ziekte kunnen veranderen.

Helaas, uit een van de andere vragen van de enquête bleek  dat slechts 29 procent van de respondenten medische cannabis had geprobeerd. Waarom zijn er zo weinig mensen die toegang krijgen tot de beste medicatie voor fibromyalgie? Omdat cannabis nog steeds niet legaal beschikbaar is in de meeste Amerikaanse staten. In Nederland zijn het  de artsen die het niet voorschrijven, omdat hier te weinig over bekend is, vooral wat betreft dosering en voorschriften.

Om het nog erger te maken, beweert de federale overheid dat cannabis  een gevaarlijke drug is met “momenteel geen geaccepteerd medisch gebruik,” maar  meer dan een decennium geleden is  er een patent (# 6.630.507) voor cannabinoïden aangevraagd, wat de chemische stoffen van cannabis ongelooflijk veilig maakt, als bruikbaar medicijn.

Ondanks wat de federale overheid  beweerd en wat ze zeker weten, cannabis heeft vele medische toepassingen.

Behalve de enige medicatie die echt helpt met fibromyalgie, blijkt uit onderzoek na studie dat cannabis kan helpen met glaucoom, tumoren, nausea, epilepsie, multiple sclerose, rugpijn, spierspasmen, artritis, herpes, cystic fibrosis, reuma, slapeloosheid, emfyseem, stress, migraine en zenuwpijn.
De extracties kunnen topische antibiotische eigenschappen hebben en helpen bij huidaandoeningen, het kan de eetlust verhogen en misselijkheid bij kanker en HIV patiënten en de bijwerkingen van de behandeling verminderen.
Dit spreekt voor zich, maar geen van de andere geneesmiddelen, goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie kan dat allemaal claimen. We moeten volledige legale toegang tot medische cannabis krijgen, zodat de vijf miljoen Amerikanen die worstelen met fibromyalgie dag in dag uit en ook in Nederland uiteraard,  eindelijk wat hulp krijgen  – en zo miljoenen van onze medeburgers. die lijden aan vele andere ziekten, ook gebruik kunnen maken van cannabis als medicijn.
Wereldwijd, is er een wetsvoorstel betreffende decriminalisering van cannabis ingediend bij  het Witte Huis (HR 499-Ending Marihuana Prohibition Act van 2013), maar deze is op de achtergrond geraakt door laffe politici die niet “soft over drugs” denken. 
Uw vertegenwoordigers moeten weten dat ze uw steun hebben! Bel of schrijf naar jouw vertegenwoordiger (kijk op internet om erachter te komen wie dat is) en eis onmiddellijke decriminalisering van cannabis voor iedereen.


marijuana graph
Lees hier meer over fibromyalgie