Enquete GrassPoll, doe je mee? Tussentijdse analyse

enq

startDeze landelijke enquête is ontwikkeld door de cannabissector samen met organisaties die zich inzetten voor cannabisconsumenten, waaronder WeSmoke, VOC-Nederland, Mediwiet, PGMCG en Suver Nuver.

Het invullen van de enquête duurt ± 7 minuten en je kunt anoniem blijven. De resultaten worden na de zomer op grasspoll.nl gepubliceerd.

 

De stem van velen

 

De dagen van het Nederlandse gedoogbeleid voor hasj en wiet lijken geteld. Een leger ambtenaren, politici en bestuurders denkt al maanden na over een nieuw systeem van wietproductie en handel. Het oude systeem met coffeeshops gaat daarbij mogelijk op de schop.

Coffeeshops dicht of open, een totaalverbod op wiet, staatswinkelwiet, social clubs, wietapotheken… Er liggen allerlei plannen op tafel. Maar niemand die vraagt wat blowers en andere cannabisconsumenten ervan vinden. Grass Poll gaat dat veranderen en vindt het hoog tijd om de stem van de consument te betrekken in de discussie over de toekomst van hasj en wiet in Nederland.

Als 10.000 cannabisliefhebbers de enquête invullen ontstaat er een goed beeld van de wensen van de Nederlandse cannabisconsumenten. Grass Poll gaat er met een publiekscampagne voor zorgen dat politiek Den Haag de stem van de cannabisconsument hoort. Gelegenheidsroker, verstokte blower, medicinale verdamper, ieders mening telt. Laat daarom via Grass Poll weten hoe jij erover denkt. Dat kan geheel anoniem.

16/11/2016 was Grasspoll in Tilburg o.a. bij Coffeeshop Toermalijn
Indien je de Grasspoll ter plekke ingevuld had, kreeg je een leuke attentie.
20161116_160759 20161116_170250

Tussentijdse analyse Grasspoll:

Moet cannabis een geregistreerd medicijn worden?

Door: Nicole Maalsté
Bron: HighLife Magazine #1-2017

Cannabis staat van oudsher voor vrijheid, alternatief, tegendraads en eigenwijs.

Het aantal mensen dat cannabis gebruikt om de kwaliteit van het leven te verbeteren, stijgt enorm. Genezing is over het algemeen niet wetenschappelijk aangetoond, maar mensen hebben er wel baat bij. Dit blijkt uit het landelijke cannabisconsumentenonderzoek Grass Poll. Tussentijdse analyse Grass Poll Uit een tussentijdse analyse van de eerste 5800 volledig ingevulde enquêtes blijkt dat bijna de helft van de respondenten cannabis uitsluitend als een genotsmiddel beschouwt. De andere helft (49%) noemt (ook) medicinale redenen om cannabis te gebruiken. Dit zijn over het algemeen stevige cannabis-innemers: 95% doet dit een paar keer per week of dagelijks. Deze 2850 respondenten gebruiken cannabis bijvoorbeeld om stress (46%), pijn (44%) en slaapproblemen (44%) tegen te gaan of om beter te kunnen omgaan met een depressie (29%) of ADHD (23%). Ook verlicht cannabis klachten die samengaan met ernstige ziekten als kanker (8%), spasmen (5%) en MS.

Uit een tussentijdse analyse van de eerste 5800 volledig ingevulde enquêtes blijkt dat bijna de helft van de respondenten cannabis uitsluitend als een genotsmiddel beschouwt. De andere helft (49%) noemt (ook) medicinale redenen om cannabis te gebruiken. Dit zijn over het algemeen stevige cannabis-innemers: 95% doet dit een paar keer per week of dagelijks. Deze 2850 respondenten gebruiken cannabis bijvoorbeeld om stress (46%), pijn (44%) en slaapproblemen (44%) tegen te gaan of om beter te kunnen omgaan met een depressie (29%) of ADHD (23%). Ook verlicht cannabis klachten die samengaan met ernstige ziekten als kanker (8%), spasmen (5%) en MS (2%). Betekent dit dat cannabis de status van een geregistreerd geneesmiddel zou moeten krijgen?

Medicinale cannabis
Een arts kan in Nederland voor een beperkt aantal klachten medicinale cannabis voorschrijven. Dat komt omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn van klinische onderzoeken. Dus moeten ze het vooral doen met ervaringen van individuele patiënten en artsen. Na 13 jaar zijn veel artsen nog steeds zeer terughoudend in het voorschrijven van cannabis. Ook wordt het door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed omdat wetenschappelijk onderzoek de werking van cannabis volgens hen niet aantoont. Daardoor is een vergoeding vanuit de basisverzekering niet mogelijk. Zorgverzekeraars die wel vergoeden doen dit uitsluitend als gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven. (Check de website van de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG) voor een actuele lijst van zorgverzekeraars die cannabis vergoeden: www.pgmcg.nl).

Bedrocan
Nederlandse patiënten hebben op dit moment de keuze uit zes cannabisvariëteiten. Alleen het Groningse bedrijf Bedrocan heeft een vergunning om deze medicinale cannabissoorten te telen. Bij Bedrocan is het productie proces van cannabis compleet gestandaardiseerd. Het voldoet daarmee aan de Europese Good Agriculture Practice-norm (GAP). Na droging worden de cannabisproducten bestraald met gammastraling om schimmels en bacteriën te verwijderen die schadelijk zouden kunnen zijn voor patiënten. Van elke lading worden samples getest op de aanwezigheid van pesticiden en zware metalen. Daarnaast wordt in het laboratorium getest of de THC- en CBD-gehaltes het gewenste niveau hebben. Bedrocan schrijft op zijn website dat cannabis “geregistreerd kan en moet worden als officieel geneesmiddel door middel van een gereguleerd proces dat acceptabel is voor patiënten, de wetgever en zorgprofessionals”. Maar is dit wel in het belang van de consument? De Grass Poll laat zien dat eenderde deel van de cannabisconsumenten zowel medicinale als recreatieve motieven heeft om cannabis te gebruiken (zie kader).

Apotheekwiet
De zogenoemde apotheekwiet kampt al jarenlang met een enorm slecht imago. De afzet kwam mede daardoor erg langzaam op gang. Inmiddels is de kostprijs van medicinale cannabis met 8 euro per gram lager dan de cannabis die in coffeeshops verkrijgbaar is. Toch loopt het nog steeds geen storm bij de apotheken. Dit is merkwaardig als je bedenkt dat medicinaal cannabisgebruik steeds populairder wordt. Bij belangengroepen voor medicinale consumenten, zoals Mediwiet, Suver Nuver en de PGMCG kunnen ze de toeloop nauwelijks aan. Om te begrijpen waarom de apotheekwiet ondanks de groeiende populariteit van medicinale cannabis slecht loopt, is het cruciaal om te weten welke afwegingen consumenten maken bij de aanschaf van cannabis. Dit is een van de vele vragen waar de Grass Poll een antwoord op geeft. Van de 2850 respondenten die (ook) om medicinale redenen cannabis gebruiken, heeft 85% nog nooit cannabis uit de apotheek geprobeerd.

Opvallende verschillen
Van de 5800 respondenten ziet 15% zichzelf uitsluitend als medicinale cannabisconsument. Eenderde (34%) heeft zowel recreatieve als medicinale motieven om cannabis te gebruiken. De twee groepen vertonen opvallende verschillen. De groep die uitsluitend medicinaal gebruikt, bestaat voor 59% uit vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. Driekwart van deze groep gebruikt wietolie en voor driekwart geldt dat zij dit pas drie jaar doen. Gemiddeld spenderen zij 30 euro per maand aan cannabis en 40% heeft zelf wel eens wiet gekweekt of doet dat nog steeds. De groep die zowel recreatief als medicinaal gebruikt bestaat voor 75% uit mannen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. Driekwart van deze groep gebruikt wiet en voor driekwart geldt dat zij dit al langer dan 5 jaar doen. Zij geven gemiddeld 120 euro per maand aan cannabis uit en tweederde heeft zelf wel eens gekweekt of doet dat nog steeds.

Lees meer op we smoke


Ook is er een gedeelte voor de medicinaal cannabis gebruiker, een mooie opvolging van onze enquete, zodat we e.e.a. kunnen vergelijken.